Ilyen egy PC, ha konzol

Asus GR8
Vágólapra másolva!
Elférhet egy bivaly számítógép egy Playstation-méretű házban is. Szexi minigép a jövő gamer PC-je?
Vágólapra másolva!

Már többször próbáltam a Playstation 4-et és Xbox One-t, de ezek egyelőre nem győztek meg: drágák rájuk a játékok, ráadásul semmivel nem néznek ki jobban, mint a másfél éves, középkategóriás asztali PC-men. Ami viszont egy igazi behemót, akkora házban van, hogy a fél íróasztalt elfoglalja, és hiába van belül hangszigetelő szivaccsal borítva, tíz perc játék után már hangosan süvítő fordulatra kapcsolnak a videokártya ventilátorai.

Lesz hely a pizzának

Bezzeg az új konzolok viszonylag kicsik, és olyan halkan működnek, hogy akár aludni is lehet mellettük - ha a játékosok fejhallgatóban küzdenek. Ez az egy dolog, amit irigylek tőlük. Vajon lehet ötvözni egy PC univerzális használhatóságát a konzolok szuperkompakt kivitelével? Az Asus ezt próbálta elérni a ROG GR8 nevű gamer mini-PC-jével.

Az Asus ROG GR8 az egyik legkisebb gamer PC Fotó: Csanádi Márton - Origo



A minigép leginkább a dzsavák homokkúszójára hasonlít a Csillagok Háborújából, és nagyjából akkora, mint egy médialejátszó: nagyjából 24 centi magas, hasonló a mélysége is, vastagsága pedig durván négy centiméter. Egy ilyen törpegépnél még a billentyűzet is több helyet foglal, bár a külső tápegysége méretéhez képes elég nagy, de ezt akár az asztal alatt is el lehet rejteni.

Windows 8.1 fut a GR8-on, a rendszer gyorsan indul, mert a belsejében egy hibrid winchester van, 128 gigabájtos SSD-vel, vagyis flashmemóriával. Ez utóbbi sokkal gyorsabb adattároló a merevlemeznél, ezért található itt maga a Windows is. Kis mérete miatt azonban egy-két játéknál több nem fér rá. Ha pedig az egy terabájt maradék részét kínáló winchesterre másoljuk a játékokat, azok lassan töltődnek be. A gép lelke ráadásul egy szupergyors i7-es Intel processzor (4510U), és 8 gigabájt memória.

Nem DVD, Steam

Nyilván azonnal feltelepítem rá a Steamet, a világ legnagyobb online videojáték-boltjában vettem az utóbbi években szinte az összes játékomat. DVD-meghajtó nincs is ebben a gépben, bajosan tudnék máshonnan játékot telepíteni rá, ez legfeljebb USB-s meghajtóval volna lehetséges.

Először indítom az Assassin’s Creed IV-et, utána Borderlands 2-t és a Batman: Arkham Origins-t, a nosztalgia kedvéért pedig a Mafia II-t. Végül még egy otthoni LAN-partyra is sikerül eljutni vele, ahol a Max Payne 3-ban gyilkolásszuk egymást. Konkrétan a monitort, a billentyűzetet és az egeret nagyobb kínszenvedés hucolni, mint az Asus minigépét, az ugyanis csak másfél kiló.

A Star Wars homokkúszójára hasonlít Fotó: Csanádi Márton - Origo



A gépben egy elég erős NVIDIA GeForce GTX 750Ti grafikus kártya van - meg az i7-ben belül egy másik, lassabb, ami minimális terhelésnél aktív. Ez egy nagyon érdekes grafikus gyorsító, mert tervezésekor már a kis fogyasztás, és a minél kisebb melegedés is cél volt. Ezért lehet a pöttöm gépházba belezsúfolni egy viszonylag izmos hardvert.

Nem süvít, nem búg

A hasonló gépekkel szerzett korábbi tapasztalatok nyomán arra számítok, hogy a kis Asus gép hűtésétől néhány perc után megsüketülök majd, de meglepő módon nem ez történik. Full-HD-ben futnak az igazán látványos játékok, de a gép alig hallhatóan duruzsol még akkor is, amikor a képernyőn éppen harcolok.

A sok órányi Max Payne-ezés alatt sem vált egyetlen percre sem hangossá a kis gép, és a többi játék alatt is ugyanolyan halk maradt, mint a legújabb konzolok. Eközben a LAN-partin lévő drága gamer laptopokból dobhártyaszaggató módon süvített a levegő. Ám a ROG GR8-nak is el lehet érni a korlátait: a hardvere ugyan elég erősnek számít egy átlagos otthoni számítógéphez képest, ám a grafikus kártya azért nem a mai felső kategóriát képviseli.

Nem zúg, csendben dolgozik Fotó: Csanádi Márton - Origo



Ez azt jelenti, hogy egy olyan néhány éves játékot, mind mondjuk a Mafia II vagy a Borderlands második része, maximális látvány mellett futtat, de a tavalyi Assassin’s Creed IV-nél már bizony lejjebb kellett venni a látványt a maximumról, hogy ne szaggasson a program. De közepes beállításokkal ezzel is elboldogult, és igazából így sem volt csúnya a játék.

Lehet ezt bővíteni?

Egy ilyen minigép majdnem olyan mint egy laptop, vagyis nem igazán lehet bővíteni úgy, mint egy asztali PC-t. Az Asus ROG GR8-nak levehető az oldallapja, így házilag lehet kicserélni benne a memóriamodulokat. Ezen kívül egy SSD-meghajtónak (vagy laptopwinchesternek) is van egy szabad hely az oldalában: ide érdemes egy plusz SSD-t pakolni, hogy legyen hely a játékoknak. Némi további csavarozás árán az eredeti meghajtó is kicserélhető. Ebben ki is merül minden bővítési lehetőség, a grafikus kártya vagy a processzor nem újítható meg.

asus ROG GR8 Fotó: Csanádi Márton - Origo


Az Asustól kölcsönkapott ROG GR8-as gép ára Windows 8.1-gyel együtt nagyjából 300 ezer forint körül lesz, amikor - hamarosan - a gép a hazai boltokba kerül. Hasonló összegért már egy gamer laptopot is lehet vásárolni, bár egy olyan gép néhány tízezer forinttal drágább - ám van saját monitorja is - viszont jellemzően visít is játék közben.

Ez a minigép gyakorlatilag egy Playstationként megépített PC, annak minden előnyével: kicsi, keveset fogyaszt és halk. A Steam akciós ajánlataiból sokkal olcsóbban össze lehet halászni a játékokat a konzoloknál. Látványban pedig nagyjából ugyanazt produkálja mint a jelenlegi "új generációs" konzolok, bár igaz, hogy a játékok windowsos kiadásait sokszor hanyagul optimalizálják, ezért a konzolok tökéletes program a PC-n szaggathat. Ez a gép viszont megmutatja, hogy egy asztali számítógép is lehet szexi, még akkor is, ha nem egy Mac mini.