A tévéadás is leállt az ónos eső miatt

Normafa ónos eső
Normafa ónos eső
Vágólapra másolva!
A leszakadó kábelek miatt nem jut áram a hálózati berendezésekhez, ez okoz zavart a magyar távközlésben.
Vágólapra másolva!

A Tata közelében lévő Gerecse hegység körzetében, illetve a Nagy-Hideg-hegyen, a Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsának környékén elérhetetlenné váltak az antennával fogható MinDig TV szolgáltatásai.

A tévé és a rádió is leállt

A földi sugárzású digitális adást nyújtó Antenna Hungária szerint az extrém időjárás miatt kidőlt fák miatt nem jut áram az itt működő telephelyekre. A Nagy-Hideg-hegyi adó esetében az áramkimaradás csak a földi sugárzású tévészolgáltatásokat - MinDig TV és MinDig TV Extra - érinti a körzetben, Gerecse esetében azonban az MR1 Kossuth rádiócsatorna analóg sugárzása is szünetel - mondták az Origónak.

A UPC-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ugyancsak áramellátási gondok okoznak fennakadásokat a kábeltévé- és internetszolgáltatásokban Gödöllőn és környékén, Üllőn, Budapest tizenhetedik kerületében, Mogyoródon, Kistarcsán, Kerepesen és Erdőkertesen. Mindegyik esetben már megkezdték a hibaelhárítást.

Az Invitelnél Vác és Gödöllő környékén, az északi régióban okozott kisebb gondot az, hogy az ónos eső miatt letört faágak elszakították az elektromos vezetékeket. A cégnél az egész települést vagy ügyfelek tömegét érintő kiesést nem jeleztek.

A mobilozást is megzavarta az ítéletidő

A Magyar Telekomnál elmondták, hogy ennél a cégnél is az áramellátási hibák okoznak gondot. Pest megye északi és északnyugati részén, a budai hegyvidéken, valamint Pilis és a Börzsöny környékén okozta ez egyes bázisállomások leállását kedden délelőtt. Mostanra azonban a legtöbb helyen már vagy helyreállt az áramellátás, délután két órára csupán három mobiltornyot működtetnek aggregátorokról. Mivel a mobiltornyok sokszor nehezen megközelíthető helyen vannak, a katasztrófavédők segítségével tudnak eljutni ezek javítására a cég munkatársai.

Néhány helyen okozott fennakadást a mobiltelefon-szolgáltatásban az ónos eső - mondták el a Telenornál. A szolgáltató szerint ugyan egyes állomások áramellátás nélkül maradtak, de a hálózat úgy van konfigurálva, hogy ilyenkor a közeli cellák átvegyék a forgalmukat. Egyes tornyokat azonban ennek a cégnek a munkatársai is aggregátorokról működtetnek ideiglenesen.

A Vodafone-nál elmondták, hogy dízel aggregátorokkal készültek az áram nélkül maradt településeken, így csak néhány perces fennakadások voltak. Gerecse és kisebb térségében még tapasztalható fennakadás a hálózat működésében. Itt ugyanis az időjárási viszonyok még kedd este sem teszik lehetővé még a katasztrófavédelem munkatársai számára sem a bázisállomás megközelítését.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.