Szétszedhető csodamobil készül a Nokia hazájában

puzzlephone circular devices phonebloks google
Többféle színben lesz kapható a Puzzlephone
Vágólapra másolva!
Nem csak a Google dolgozik szétszedhető telefon kifejlesztésén. A finn csodamobil jövőre kerül boltokba.
Vágólapra másolva!

Nem a Google az egyetlen, amely a Project Ara keretében külön modulokból álló csodamobilt fejleszt. A finn Circular Devices is elkészítette saját koncepcióját, a Puzzlephone-t. A telefon a tervek szerint ugyanolyan szétszedhető lenne, mint a Phonebloks.

Minden alkatrész cserélhető

A finn telefon három részből állna: a kijelző és a váz alkotná a törzset, az akkumulátor és az elektronika a készülék motorját adná, míg a processzor és a kamera lenne az "agy". Minden felhasználó saját igényei szerint személyreszabhatná, hogy mire van szüksége: mekkora memóriát, tárhelyet, milyen kamerát szeretne a telefonjára.

Három fő részből állna össze a csúcsmobil Forrás: Origo

Ha az egészségünk a fontos, több szenzorral láthatjuk el, ha grafikai programokat használunk sokat, több memóriával turbózhatjuk fel a telefont. Az alkatrészeket online áruházban lehetne megvenni, és egy mozdulattal behelyezhetőek lennének a telefonba.

Egy életre szólna a telefon

A gyártó azt írja, az LCD-panel akár egy évtizedig is kibírja, ha nem törjük össze - a cserélhető modulokkal pedig életreszóló készüléket vásárolhatnánk magunknak. Hiszen ha egy alkatrész meghibásodik, eltörik, vagy elavul, csak azt az egy egységet kell kicserélni: ez pedig nem csak hasznos, de környezetkímélő is.

Szoftvert is választhatnánk

Nem csak a hardvert, a szoftvert is megválaszthatjuk, így nem lennénk rákényszerítve, hogy olyan csúcsmobilt szerezzünk be, amelyen az operációs rendszer "nem esik kézre". A fejlesztők pedig széleskörű hozzáférést kapnának a rendszerhez az appok elkészítéséhez.

Jövőre boltokba kerül

A Phonebloks mozgalmat elindító Dave Hakkens tavaly robbant be a köztudatba egy koncepcióvideóval, amely elindította a Project Arát az Egyesült Államokban, és úgy tűnik, az ötlet a finneket is megmozgatta. A Circular Devices céget szeptemberben alapították a Nokia székhelyén, Espooban. A csapat ugyanakkor már egy éve dolgozik a szétszedhető mobil koncepción.

Többféle színben lesz kapható a Puzzlephone Forrás: Puzzlephone

A csodatelefon 2015 második felében kerülne kereskedelmi forgalomba, a középkategóriás mobilok piacát célozták meg vele. Kezdetekben a Puzzlephone androidos lesz.