Koreában betiltottak egy csomó szelfibotot

selfie stick szelfibot kép fotó ázsia szöul ázsia japán
Vágólapra másolva!
Az éterben keltettek zavart a bluetoothos kütyük.
Vágólapra másolva!

A BBC híradása szerint a dél-koreai hírközlési hatóság egy sor szelfibot árusítását megtiltotta. A szelfibotok olyan kézben tartható, kicsire összecsúsztatható állványok, amelyeknek a végére okostelefont lehet rögzíteni. Egy ilyen bottal segítség nélkül is lehet normális önportrét készíteni, a nagyobb távolságnak köszönhetően a kész képre sokkal több dolog fér rá, mintha csak egyszerűen kézből készülne a szelfi.

Az éterben zavarnak a hibás szelfibotok

Bár a szelfibotot használó mobilosok elég mulatságos látványt nyújtanak, a dél-koreai hatóságnak nem kulturális problémái vannak az eszközzel.

Szelfiző lányok Koreában Forrás: AFP/Ed Jones



Egyes típusokban ugyanis nem megfelelő Bluetooth-modult szerelnek - a rádiós adóvevőre a bot nyelében azért van szükség, hogy a nyélen lévő gombbal lehessen exponálni a telefon kamerájával - hiszen a boton lévő telefont kézzel nem lehet elérni.

Három év börtönt kaphat az eladó

Bár a Bluetootht alapvetően rövid hatótávú rádiós kommunikációra tervezték, a nem megfelelően működő berendezések megzavarhatják más eszközök használatát. Ezért a koreai hírközlési hatóság ezért csak bevizsgált szelfibotok árusítását engedélyezi péntek óta.

Aki nem bevizsgált, bluetoothos botot árul, azt akár 6,6 millió forintnak megfelelő bírsággal, vagy akár három év börtönbüntetéssel is sújthatják.