Embert is menthet a gepárdrobot

"gepárd" robot, MIT
Vágólapra másolva!
A Cheetah még jóval lassabb egy valódi állatnál, de elektronikája egyre jobb.
Vágólapra másolva!

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MTI) mérnökei olyan gepárdra hasonlító és videojáték-technológiával irányított robot prototípusát készítették el, amely reményeik szerint tíz éven belül alkalmas lesz emberi életek megmentésére is.

Egy valódi gepárd kiröhögné

A világ leggyorsabb szárazföldi állata által inspirált robot jelenleg csupán 16 kilométer per órás sebességgel tud haladni, ami jócskán elmarad a valódi gepárd akár száz kilométeres sebességétől.

A robotgepárd készítőivel Fotó: Jose-Luis Olivares/MIT



A Cheetah robot prototípusa azonban már 40 centiméter magasra tud ugrani anélkül, hogy megsérülne, akkumulátorairól pedig negyedórán át képes futni egyhuzamban. Működéséhez kevesebb energiát használ fel, mint egy mikrohullámú sütő.

Eleve gepárdnak tervezték

Az MIT kutatói a megfelelő technológiák teljes hiánya, vagy éppen nehezen elérhetősége miatt a gepárdrobot kulcselemeinek megalkotását a nulláról kezdték.

Fotó: Jose-Luis Olivares/MIT



Az újdonságok között van a robotot hajtó 12 darab erős, de könnyű motor, a motorok egyidejű irányítására képes elektronika, valamint egy olyan algoritmus, amely meghatározza, hogy a lábaknak mekkora erőt kell kifejteni a másodperc töredéknyi része alatt, amíg a földet érintik futás közben. Utóbbi fejlesztés biztosítja mind a robot egyensúlyának megőrzését, mind a folyamatos haladást.

A robotika Ferrarija

A robotba szerelt számítógép rendszerezi a számos érzékelőből beérkező adatot és külön utasításokat küld a gépállatot meghajtó motorok mindegyikének. Sangbae Kim, az MIT professzora a szerkezetet a "robotika Ferrarijának" nevezte a költséges fejlesztések és a robot által produkált haladási sebesség miatt.

A belső elektronika Fotó: Jose-Luis Olivares/MIT



A kutató szerint a projekt eredményeit számos módon fel lehetne használni a mindennapokban, így többek között új végtagprotézisek, valamint minden terepre alkalmas kerekesszékek és járművek fejlesztésében is. A tudósok bíznak benne, hogy a robot tíz éven belül alkalmas lehet személyek kimentésére olyan veszélyes vagy ellenséges környezetből, ahová túl kockázatos lenne emberi segítséget küldeni. A szerkezet súlya 31 kilogramm, vagyis körülbelül annyit nyom mint egy nőstény gepárd. A robot fejlesztése öt évet vett eddig igénybe, a költségeket az Egyesült Államok hadügyminisztériumának kutatórészlege, a DARPA fedezte.