Kisrepülőkről hallgatják le az amerikai mobilokat

Cessna 150
Cessna 150
Vágólapra másolva!
A Cessnákra szerelt bázisállomásokkal az emberek tartózkodási helye is meghatározható.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal cikke szerint az Egyesült Államok speciális, szövetségi rendőri szerve, az USMS marsalljai speciális módszert alkalmaznak mobiltelefonok lehallgatására, és mobilt használó célszemélyek tartózkodási helyének megállapítására. A Szövetségi Igazságügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg, bár nem is cáfolta ennek a gyakorlatnak a létezését.

Egy Cessnán repül a bázisállomás

A lap birtokába jutott információk szerint a többek közt körözött személyek felkutatásával foglalkozó rendőri szerv 2007 óta Cessna kisrepülőgépekre szerelt kamu bázisállomásokat használ a bűnözők levadászásához legalább öt repülőtérről indulva.

E tevékenység közben azonban teljesen ártatlan felhasználók magánszférája is sérülhet. A lap úgy tudja, hogy a kisrepülőkön a Boeing cég DRT nevű leányvállalata által gyártott, a név után "dirtbox"-nak, vagyis mocsokdoboznak becézett berendezések működnek.

Egy ilyen kis Cessna elég a lehallgatáshoz, speciális berendezéssel a kabinjában Forrás: Wikimedia Commons



Ezek a készülékek hamis mobiltelefonos bázisállomásként működnek, amelyhez a közelben tartózkodó emberek készülékei automatikusan felcsatlakoznak, mivel a közelükben - a repülőn - lévő bázisállomás jele lesz a legerősebb. A lap szerint a repülőn lévő eszköz ráadásul trükkösen működik, hogy átverje a közeli mobilokat annak érdekében, hogy azok hozzá csatlakozzanak a legitim mobiltornyok helyett.

Több tízezer ember adatait gyűjtik be minden úton

A bőröndméretű készülékkel minden egyes repülés során több tízezer mobilhasználó adatait lehet begyűjteni a környékről. Többek közt készülékeik azonosítóját, mobilszámát és tartózkodási helyüket is.

A lap nem tudja, hogy az adatgyűjtő repülőket hányszor vetették be az elmúlt években, de tudomása szerint gyakran vannak használatban. Egy ilyen bevetés elég költséges, ezért a lap szerint a Cessnákat nem egyetlen, hanem több bűnöző felderítéséhez szokták a levegőbe küldeni.