Elkészült a világ első érintésmentes okostelefonja

sesame érintésmentes okostelefon
Egyszerű a használata: gyerekek és felnőttek egyaránt tudják kezelni
Vágólapra másolva!
Mozgáskorlátozottak is tudják használni a módosított Nexus 5-öt, amit nem kell tapizni.
Vágólapra másolva!

A Sesame egy teljesen érintésmentes technológiát biztosító szoftver, amelyet első körben egy Nexus 5 okostelefonra fejlesztett ki a Sesame Enable mozgáskorlátozottakat segítő izraeli alapítvány. A készüléket hangvezérléssel és bólintással lehet kezelni: az asztali számítógépeknél megszokott kurzor a fej mozgását követi le a képernyőn, például gépelés közben a karakterek közti váltásnál. A szoftver a telefon előlapi kameráját használja fel a mozgás lekövetésére.

Egyszerű a használata: gyerekek és felnőttek egyaránt tudják kezelni Forrás: Sesame Enable

Jelenleg a Sesame szoftver csak Nexus 5 okostelefonon érhető el, de dolgoznak rajta, hogy a legnépszerűbb készülékeket is bevonják majd a programba. Az operációs rendszer a Google Play online boltjában található több millió alkalmazáshoz hozzáférést biztosít: hívást kezdeményezhetünk, emailezhetünk, cseveghetünk, bejegyzéseket tehetünk ki a közösségi oldalakon vagy kipróbálhatjuk a legnépszerűbb játékokat - s mindezt anélkül, hogy hozzáérnénk a telefonhoz.

Az asztali gépekről megszokott kurzor követi a fejmozgást Forrás: Sesame Enable

A teljes csomag: egy Nexus 5 készülék az előre rá telepített szoftverrel, töltővel és fülhallgatóval 2015. márciusi szállítással 700 dollár, átszámítva 170 ezer forint (a felét most, a felét szállításnál kell fizetni), áprilisi szállítással pedig 900 dollár, azaz 220 ezer forint.

Hangvezérléssel is irányítható a telefon Forrás: Sesame Enable

A speciális operációs rendszerrel ellátott telefont az IndieGogón indított adománygyűjtés keretében lehet megvásárolni. Az alapítvány az igényelt 30 ezer dollár mintegy felét gyűjtötte össze mindössze egy hét alatt, a kampány még 28 napig tart.