Súlyos hiba miatt kell frissíteni a Windowst

Vágólapra másolva!
Szinte minden verzió érintett, csak fel kell telepíteni a kedd óta elérhető javítást.
Vágólapra másolva!

z IBM X-Force nevű kutatócsoportja által még májusban felfedezett hiba a Windows 95 óta része az összes Microsoft operációs rendszernek, és az Office programcsomagoknak is - írja a BBC. Ez azt jelent, hogy 19 éven át senki sem fedezte fel a hibát a szoftverekben.

A kutatók még májusban be is mutatták, hogy a rést kihasználva hogyan lehet kártékony programokat futtatni egy számítógépen. A WinShock névre elkeresztelt résre a hibák veszélyességének meghatározására szolgáló CVSS rendszerben 10-ből 9,3 pontot adtak. A Windows asztali számítógépen, laptopon és szervereken futó verzióját egyaránt érinti egy súlyos hiba,

A hiba a rendszernek abban a komponenseében van, amely a többek közt internetes szolgáltatások által használt SSL titkosítást kezeli. A biztonsági rés kiaknázásával a számítógép megtámadható, kártékony kódot lehet lefuttatni róla.

Bár ez leginkább a szerverek esetében jelent kockázatot, a hiba az otthoni és vállalati PC-k esetében is kritikus veszélyességűnek számít. Ezekről a gépekről is lehet adatokat lopni a segítségével. Szerencsére a hibához már elérhető a javítás, amely a Windows Update-ről, vagy innen is letölthető.