Mindenki széles sávhoz juthat Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Az ország első digitális városának minden otthonában elérhető lesz legalább 30 megabites internet.
Vágólapra másolva!

Ezt Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a harmadik T-Systems Symposium konferencián jelentette be szerdán. A vállalat a kormánnyal kötött partnerségi megállapodás részeként elsőként Nyíregyháza lesz az első digitális város Magyarországon.

Szélessávot kap mindenki a városban

A Digitális Magyarország program részeként a tervek szerint a jövő év végére minden nyíregyházi otthon számára legalább 30 megabit/másodperc letöltési sebességű internetet tesz elérhetővé - hangzott el a konferencián. Ezt a városban a Telekom több százmillió forintos beruházással tudja megvalósítani, ezáltal a legmodernebb internetes szolgáltatások mindenki számára elérhetővé válnak - mondta Mattheisen.

A program egyik fontos kitűzött célja, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban szélessávú internet legyen elérhető. Ezt az Európai Unió a tagországok számára kitűzött digitális menetrendjében csak 2020-ra jelölte meg céldátumként. A 2018-as céldátumig a Magyar Telekom további hasonló fejlesztések megvalósítását tervezi az egész országban, felhasználva a következő egy évben begyűjtött nyíregyházi tapasztalatokat.

Meg kell előzni az amerikai óriáscégeket

Mattheisen szerint az uniós országok hatalmas lemaradásban vannak a technológiai óriáscégek otthonául szolgáló Egyesült Államokkal szemben, a Magyar Telekom pedig nem beérni, hanem megelőzni szeretné ezek szolgáltatásait. A vállalat vezetője a big datában, vagyis a hatalmas adatmennyiségek feldolgozásának tudományában lát jelentős bővülési lehetőséget a magyar piacon, a vállalat jelenleg is keres erre a területre specializálódott magyar szakembereket.

Rékasi Tibor, a T-Systems vezérigazgatója szerint a Nyíregyházán is kiépülőhöz hasonló, intelligens városok kialakítását biztosító technológiák már a következő néhány évben átalakítják a városok tervezését és fejlesztését. Segítségükkel csökkenthető lesz a balesetek száma, az energiatakarékosságot célzó megoldásokkal a károsanyag-kibocsátás is.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.