Már karatézni is tud a Google robotja

Robot
Robot
Vágólapra másolva!
Atlas, a robot már reprodukálni tudja A karate kölyök című film ikonikus jelenetét.
Vágólapra másolva!

A Google által tavaly megvett Boston Dynamics robotgyártó cég Atlas típusú robotjának Ian névre keresztelt példánya néhány betontéglán állva Ralph Macchio, A karate kölyök című amerikai film főszereplőjének mozdulatait utánozza.

Az egyelőre még csak vezetékes áramról működtethető robot előbb a darumadáréhoz hasonló karateállást produkálja a filmbeli cölöpöket helyettesítő téglákon állva, majd nem létező izmait mutogatja egy testépítő mozdulatait utánozva. Ebből a pózból végül egy rugást is képes elvégezni, bár lomha mozdulataival feltehetően senkinek sem ártana.

A motorok zaja miatt a videó hangos, lejátszát előtt érdemes levenni a hangerőt!

Viszont a mutatvány során Atlas egyszer sem veszítette el egyensúlyát - látható a videón, amelyet egyébként az android mozgását vezérlő algoritmusokat fejlesztő IHMC Robotics cég publikált.

Az Atlas nevű android egyébként majdnem egy méter kilencven centiméter magas, tömege csaknem 150 kilogramm, a mozgásáért felelős berendezések pedig a videó tanúsága szerint nagyon hangosak. A robot a fején lévő kamerák és lézeres távmérő segítségével képes érzékelni a külvilágot, testét huszonnyolc különböző helyen tudja mozgatni.

A robot karateállásban Forrás: Youtube