Elfajult az orosz Apple-botrány

iCloud
Vágólapra másolva!
Ha az Apple enged az orosz kérésnek, és áthelyezi szerverei egy részét Oroszországba, azzal a helyi hatóságoknak adna lehetőséget, hogy hozzáférjenek és saját céljaikra felhasználhassák az adattárolókat.
Vágólapra másolva!

Az iCloud felhőtárat akarja betiltani Oroszország. Január elsejéig adtak határidőt az Apple cuperticói cégnek, hogy telepítse át szerverei egy részét orosz földre, vagy teljesen kitiltják az iPhone és iPad alatt használt felhőszolgáltatását.

Ez az orosz Apple-botrány újabb fejezete. Három napja Szentpéterváron az informatikai egyetem előtti térről eltávolították Steve Jobs emlékművét. Az Apple 2011-ben elhunyt alapító-elnökének emeltek egy hatalmas iPhone-ra hasonlító, interaktív szobrot, melyen Jobs önéletrajzát, híres idézeteit lehetett megtekinteni.

Az ügy hátterében két indok húzódik meg. Egyrészt a szobor eltávolítása előtti napon vallotta be az Apple jelenlegi vezére, Tim Cook, hogy meleg. Egy viszonyleg újkeletű orosz törvény azonban tiltja a hagyományos családmodellt tagadó, "homoszexuális propagandát" fiatalok körében, erre hivatkozva bontották el az egyetemtérről a cég szobrát.

A másik, lényegesebb ok, hogy Oroszország és a Nyugat között folyamatos csatározások zajlanak több szálon. Informatikai téren szeptemberben kezdődött vita az Egyesült Államok legnagyobb kémbotrányát tavaly kirobbantó informatikus, Edward Snowden nyomán. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa azt állította, a titkosszolgálatok a legnagyobb elektronikai vállalatok technológiáját felhasználva kémkednek.

Vlagyimir Putyin elnök már júliusban ratifikálta azt a törvényt, amelynek értelmében az orosz állampolgárok adatait tároló szervereknek az országon belül kell lennie. Ennek kapcsán előbb a Facebook és Twitter közösségi oldalakkal került összetűzésbe Moszkva, most pedig az Apple került az oroszok célkeresztjébe, mivel felmerült a gyanú, hogy az iCloud felhőtár is szerepet játszott az NSA megfigyelési tevékenyének kiterjesztésében.

Az oroszok szerint az iCloudot is felhasználták kémkedésre Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

A világsajtóban először tévesen úgy értelmezték az orosz bejelentést, hogy az iPhone és iPad készülékeket és azok értékesítését tiltják be, később azonban kiderült, hogy csak a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokkal akadt probléma. Az Apple-nek év végéig kell döntést hoznia, ha egyezségre törekszik és beadja a derekát, ahhoz az oroszok adatait tároló szervereket át kéne helyeznie Oroszországba. Ez a lépés azonban lehetővé tenné, hogy az ottani hatóságok hozzáférjenek, esetleg saját megfigyelési céljaikra vagy a cenzúra kiterjesztésére felhasználják az adattárolókat.