Csak vékony, vagy jó is az új iPad?

Aple Ipad Air2 számítógép.
Fotó: Dudás szabolcs
2014.10.30.
Aple Ipad Air2 számítógép. Fotó: Dudás szabolcs 2014.10.30.
Vágólapra másolva!
Nem forradalmi, mégis meglepett minket. Legfőbb baja az ára. Kezeink közt az iPad Air 2.
Vágólapra másolva!

Tim Cook néhány héttel ezelőtti bemutatója alapján a legtöbb emberben az lehetett a benyomása a legtöbb embernek, hogy az iPadek csúcsmodelljének új generációja csak azért jobb elődjénél, mert már egy ceruzánál is vékonyabb.

Szupervékony, na és?

Ez így is van, az iPad Air 2 nagyjából olyan vastag, mint egy füzet, és nem is túl nehéz, csak 437 gramm, vagyis egy picivel könnyebb a tavalyi modellnél, de ettől még nem jobb használni. A korábbi, hármas és négyes iPadek még hatszáz grammnál is többet nyomtak a mérlegen, nem is volt kényelmes kézben tartani őket. De mit nyújt ezen kívül az új iPad?

Az Apple iPad Air 2 Forrás: Origo


Ami egyből feltűnik: lemaradt a jobb felső sarokból, a hangerőszabályzó gombok mellől az a tológomb, amivel bármikor lehetett oldalni vagy aktiválni a képernyő elforgatását. Ezt most már csak a kijelző aljáról előhúzható menüből érhető el: kár érte, ez pont két mozdulattal igényel többet, mint ami szükséges volna.

Elvileg az új modell képernyője tükröződésgátló bevonatot is tartalmaz, ennek köszönhetően egy kicsivel kevésbé csillog az érintőképernyő, de rövid használat után ugyanolyan foltos lesz az ujjnyomainktól, mint bármelyik másik tablet. A felbontás a régi maradt, de ez továbbra is elég jó olvashatóságot biztosít, a hangzás viszont sokat javult: az új iPad tökéletes ölmozis kütyü, a mélyhangokba már az egész készülékház belerezeg. Egyedül az zavaró kissé, hogy a sztereó hangszórók a táblagép alján kaptak helyet, így ha fekvő módban használjuk, könnyű véletlenül kezünkkel lefedni őket.

Ritkán hibázik az ujjlenyomat-olvasó Forrás: Origo

A korábbi öt megapixeles helyett 8 megapixeles hátlapi kamera került az iPad Air 2-be, amivel már lassított felvételeket is lehet felvenni, míg az előlapi, Skype-oláshoz használatos 1,2 megapixeles kamera változatlan maradt.

Hát ez nagyon gyors

Korábban használtam már jó ideig használtam iPadet, így a felhőből az összes appomat és beállításomat átveszi az új Air is. Ami rögtön feltűnik, az a rendszer gyorsasága: az iPadeknél sosem volt gond a reszponzivitással - a lassú reakcióidő inkább olcsó, androidos gépek problémája.

Forrás: Origo



Az új iPad látványa vonzza a kollégákat, mindenkinek a gyorsaság tűnik fel elsőként: ebben a gépben ugyanis már az Apple új, A8X lapkája, és egy fejlettebb, M8-as mozgáskövető társprocesszor dolgozik - ez utóbbi felel például a képernyő elforgatásáért, vagy azért, hogy a játékokban az iPad elforgatásával tudjunk kormányozni - de ez ne lassítsa a rendszert.

Az appok pöccre azonnal indulnak, a Feedly hírei között villámgyorsan lehet lapozni, a kedvenc flipperes játékom is azonnal reagál, a virtuális golyó tökéletes gurul a pályán. Villámgyorsan működnek a video-, és képszerkesztő appok is, a két gigabájtosra duplázott memória nyomán pedig a multitasking lehetőségei is javultak. Azért itt sem tökéletes mindig minden: a néhány napos teszt alatt egyszer csonttá fagyott az iOS 8.1, és újra kellett indítani a gépet.

Valaki hív, felveszem a tabletet

Ön az a típus, aki hazaérve rögtön töltőre dugja a mobilját? Mostantól nem kell magával cipelnie a telefont a hálóba vagy a konyhába - feltéve ha iPadet és iPhone-t vagy a Mac OS X Yosemite rendszert futtató számítógéept használ. Az iOS 8-ban debütált, folytonosság nevű funkció ugyanis továbbítja az eszközök között a hívásokat és az üzeneteket is.

Így fogadhat hívást az iPaden Forrás: Origo

Ezt egyáltalán nem kell konfigurálni, elég, ha az iPadünk és az iPhone-unk azonos wifire csatlakozik. Hívnak az iPhone-on? A jelzés az iPad kijelzőjén is megjelenik, ahol ugyanúgy fel lehet venni, és a beépített hangszórón és mikrofonon keresztül - kihangosítva - le lehet bonyolítani a hívást, mint a telefonon. Ugyanakkor a 4G-s iPad Air 2-t továbbra sem lehet mobilként használni önmagában, ehhez szükség van egy iPhone-ra is. Androidos vagy windowsos telefonokkal és számítógépekkel ez a lehetőség nem működik az iPaden.

Tapintok, így tudja, hogy én vagyok

Az idei iPadeken debütált először az Apple Home gombjába épített ujjlenyomat-olvasója, ami tavaly az iPhone 5s-ben debütált. Hasonló megoldást például a Samsung androidos csúcsgépében is alkalmaznak, de a mindennapi használatban az Apple megoldása válik be a legjobban.

A Touch ID használatához ujjbegyeinket előbb egyesével meg kell ismertetnünk a táblagéppel, de utána elég rátapintani a gombra, így a gép PIN-kódok bepötyögése nélkül is tudni fogja, hogy mi használjuk, nem más. A Touch ID-t érdemes több szögből nyomkodva is regisztrálni, jobb és balkezünk mutató-, és hüvelykujjaira is, így a téves beolvasások aránya elhanyagolhatóra csökkenthető.

Ez az aranynak nevezett színváltozat Forrás: Origo

Nagyon jó ez, csak drága

Az iPad Air 2 üzemideje tíz óra körüli, aktív használat, játék vagy mozizás esetén is elég este feltölteni, de általában másnaponta kell csak rádugni a töltőjére - legalábbis az általunk próbált wifis változatot. Nagyobb mérete miatt nagyobb akkumulátor fér bele, mint egy iPad Minibe.

Fent ismertetett tulajdonságai nyomán az iPad Air 2 a legjobb most megvehető táblagépnek tűnik, és valószínűleg az is. Ám az iPad Air idén megjelent, második generációja nem olcsó, még a 16 gigabájtos, wifis modellért is 165 ezer forintot kérnek el. Tavaly, az első iPad Air 150 ezer forintos áron debütált, most viszont már 130 ezer forintért elvihető.

Forrás: Origo

Azon is van ujjlenyomat-olvasó, de belsejében még kisebb teljesítményű, tavalyi A7-es lapka működik. Gyakorlatilag csak az ujjlenyomat-olvasó került bele az iPad Mini 3-ba is, amely szintén a tavalyi alapokat használja, alapváltozatának 130 ezer forintos ára pont harmincezer forinttal magasabb az iPad Mini 2-esnél, aminek már ugyancsak Retina a kijelzője, de azt csak kóddal lehet zárolni, ujjlenyomattal nem. Továbbra is kapható még az iPad Mini első generációja, a 82 ezer forintos kütyü viszont az iPad 2-höz hasonló, elavult hardvert - gyenge kijelző, lassú processzor - tartalmaz, így nem túl jó vétel.

Ár-érték arányban idén karácsonyra az Apple tabletjei közül még mindig a tavalyi iPad Mini 2-es a legjobb vétel. A drága iPad Air 2-t inkább olyasvalakinek érdemes megvennie, aki munkájához is használja a tabletet, mert a 64 gigabájtos változata kétszázezer forintba, a 4G-s, 128 gigabájtos modell pedig 276 ezer forintba kerül - ami már egy viszonylag jó laptop ára. Viszont az Apple csúcstabletje már elég sok feladatban képes kiváltani egy laptopot, és könnyebben hurcolható annál.