Milyennek szeretnénk az új Windowst?

Satya Nadella just confirmed that the company was going to merge all of its major versions of Windows into one huge Windows platform
The new Microsoft Surface tablet on display following a press conference at Pier 57 to officially launch Windows 8 and the tablet in New York on October 25, 2012. Microsoft took a big step into mobile Thursday, unveiling a revamped version of its flagship Windows system and a offering a closer look at Surface, its entry into the hot tablet market. The new Windows 8 operating system and tablet to go on sale Friday mark a new offensive for the US tech giant seeking to keep pace with Apple and Google amid a dramatic shift away from PCs to mobile devices. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Mindenki utálja, ha valami megváltozik benne, pedig PC helyett már táblagépet akar az átlagember. Miként lehetne mégis kedvünkre való az új Windows?
Vágólapra másolva!

Ön mire vágyik jobban: okosmobilra, táblagépre vagy laptopra? Olvasóink többsége valószínűleg az első két termékre voksol: ez okoz már évek óta fejfájást a Microsoftnak.

A Windows 8 két év alatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: azok az emberek, akik laptopot vagy asztali PC-t használnak, inkább a hetes verzióját részesítették előnyben, táblagépből viszont az androidos modellek és az iPad fogyott. Akkor mi kellene ahhoz, hogy a Windows 9-et kedveljük?

Ne csak behemót tableten fusson

Az első Windows 8-as táblagépek többsége inkább ultravékony laptophoz volt hasonló, a jóval vékonyabb és könnyebb iPadekkel és androidos készülékekkel nem tudták felvenni a versenyt. Mostanra kissé javult a helyzet, a Windows 8.1 már kisebb teljesítményű hardveren is fut, meg is jelentek végre az ezt futtató 8 colos táblagépek.

Windows 8-as hibrid laptopok Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert



Már idén elérhetők lesznek az Intel új, Core M nevű processzorával szerelt gépek. Ezt a chipet már nem kell ventilátorral hűteni, viszont csaknem olyan teljesítményű, mint egy laptopé. A Core M lapkát használó eszközök elterjedése csak jövőre várható, akkor viszont sokat segíthet az új Windows elterjesztésében, mivel a jelenlegieknél sokkal szexibb, kompaktabb, versenyképesebb gépeket lehet építeni köré.

Lehessen beszélni hozzá

Nemrég bemutattuk, mire képesek az iOS és az Android diktálófunkciói - már egész hatékonyak, bár az Apple-é egyelőre ügyesebb. A beszédfelismerők magyarul még egyik sem rendszeren sem képes parancsokat végrehajtani vagy kérdésekre válaszolni, így a Microsoft lemaradása nem számít behozhatatlannak.

A windowsos telefonhoz már lehet beszélni, bár magyarul még nem tud Forrás: AFP/Justin Sullivan



Hasonló megoldásuk a redmondiaknak is van - a Windows Phone-ban -, Cortananak hívják, és egyelőre sem diktálni, sem utasítani nem lehet magyarul. A pletykák szerint az új Windowsban is benne is lesz a Cortana, de magyarként csak akkor örülnénk ennek, ha a nyelvünket is támogatná. Azt, hogy a szoftver legalább minden fontosabb nyelvű beszédet megértsen, nem olyan egyszerű megvalósítani, mint a menüket magyarra cserélni, de már az Apple és a Google félmegoldásai is hasznosak a mindennapokban.

PC-n is legyen kényelmes használni

A Windows 8 nagy újítása az volt, hogy a szoftverek mellett appokat is tudott futtatni. Ezeket viszont ráerőszakolták azokra a felhasználókra, akiknek nem volt szükségük rájuk. A legutóbbi Windowsból egyszerűen kidobták a Start menüt, hogy helyét egy teljes képernyőt elfoglaló indítóképernyő vegye át.

Az új Windowsban nem lesz kötelező a teljes képernyős indítófelület Forrás: Origo



Ez egy táblagépen nem is olyan rossz, de hagyományos PC-n használni inkább idegesítő, mint praktikus. Erre végre a microsoftosok is rájöttek, ezért úgy hírlik, a Windows 9-be visszakerül a Start menü, amiben már a leghasznosabb appok csempéi is elférnek - viszont végre nem takarja ki a teljes képernyőt. Ez azért is fontos, mert bár otthon lehet, hogy kényelmes egy tablet, a munkahelyen még mindig a számítógépeket használják széles körben.

Legyenek rá végre appok

Mióta van az Androidon és iOS, mindenki rákattant az appokra: egyszerű őket telepíteni, törölni, és olcsóbbak a hagyományos szoftvereknél. Egy PC-t használó Windows 8-felhasználó gépén azonban vajmi kevés appot találunk.

Ennek több oka is van: a windowsos kínálat jóval szegényebb a riválisoknál, sok ismert app erre a platformra el sem készült. Mostanra végre elérte a Microsoft, hogy lehet készíteni olyan alkalmazásokat, amelyek a cég telefonjain, az Xbox One konzolon és a Windows 8-on is futtathatók. De sok fejlesztőnek még ez a három platform sem íri meg az Android és az iOS felhasználói piacához képest a vesződséget.

Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama



Lenne mit fejleszteni a Windows appfuttatási képességein is: az alkalmazások sokszor egy táblagépnél sokkal nagyobb teljesítményű számítógépen is lomhák. Az univerzális tablet-laptop hibrideken pedig nem ritka, hogy a felhasználó hibaüzenetben értesül arról, hogy be kellene zárnia egy-két appot ahhoz, hogy újat indíthasson el. Hasonló korlátozás a rivális rendszereken nincs.

Legyen olcsóbb

A Mac számítógépek, az iPadek és androidos táblagépek árában az operációs rendszer is benne foglaltatik: kifizetjük a termék árát, és azt rögtön használhatjuk is bekapcsolás után. A Windows esetében ez nem mindig van így: a PC-khez gyakran külön kell megvenni az operációs rendszert, ami 25 ezer forint körüli költséget jelent. Ráadásul három évvel később ugyanennyit kicsengethetünk az újabb verzióért - bár a Windows 8-at a Microsoft már komoly kedvezménnyel, néhány ezer forintért adta a Windows 7-et használóknak.

Úgy hírlik, ezúttal ingyen járhat a Windows 9 a Windows 8-at birtoklóknak. Azt azonban még nem tudni, mennyiért lehet majd a későbbi frissítésekhez hozzájutni.

Mindenre Windowst pakolnának

Satya Nadella, a Microsoft nemrég kinevezett új vezetője a nyáron írt nyílt levelében hangsúlyozta, hogy a Microsoft életében a mobiltelefonok, táblagépek és felhőalapú szolgáltatások kerültek fókuszba. Nadella új stratégiai üzenetében a Windowsra már "eszköz operációs rendszerként" hivatkozik, ami egyaránt futhat PC-n, mobil eszközön, játékgépen vagy akár tévén is.