Az új 4G-s mobiloknak már térerő sem kell

adótorony
EMERYVILLE, CA - MARCH 06: A view of cellular communication towers on March 6, 2014 in Emeryville, California. The U.S. Labor Department is asking mobile phone providers to increase safety training for crews who perform work on cell tower sites in the United States. According to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), more tower site workers died in 2013 than in the previous two years combined and four workers have died in the first weeks of 2014. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Akár mobiltornyok nélkül is kommunikálhatnak egymással a jövőre érkező mobilok egy új technológiával. A facebookos ismerősöket is jelezni fogja.
Vágólapra másolva!

Közvetlenül tudnak majd egymással kommunikálni azok a jövőre megjelenő 4G-s telefonok, amelyekbe a gyors mobilinternet használatához szükséges szabvány legújabb változatát építik be - számolt be a Technology Review szaklap.

Nem kell térerő

Ezt egy új, LTE Directnek nevezett funkció teszi lehetővé, amely fél kilométeres hatótávolságig biztosít kapcsolatot közvetlenül a készülékek között akár beszéd, akár adatok átviteléhez. A lap cikke szerint a technológia a túlterhelt mobilhálózatok esetén is lehetővé teszi az ilyen távolságban lévő mobilozóknak, hogy elérhessék egymást.

Mobiltornyok az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Justin Sullivan



A technológiát a Qualcomm chipgyártó cég hét éven át fejlesztette, annak lehetőségei iránt a Facebook és a Yahoo is érdeklődik. Nem véletlenül: az LTE Directet boltokban elhelyezett eszközökkel reklámozásra is lehet használni.

A Facebook is ezt használná

Az LTE Directet úgy tervezték, hogy nagyon keveset fogyasszon, így a készülékek bekapcsolása után folyamatosan képes keresni más, közelben lévő jeladókat. Ezek a jeladók egy reptéren például járatinformációkat továbbíthatnak a készülékeknek, egy boltban pedig akciós ajánlatokat küldhetnek rá.

A Facebook saját mobilapplikációjába építené be az LTE Direct használatát, segítségével a készülékek automatikusan jelezni tudják a közelben tartózkodó ismerősöket. Erre jelenleg csak az akkumulátort merítő, vagy manuális bejelentkezést igénylő felület biztosít lehetőséget, amit sokkal nehézkesebb használni. A Yahoo cég olyan kísérleti alkalmazást fejleszt, amely a városban lévő jeladók segítségével a felhasználó által megadott időtartamú idegenvezetést bonyolít le.