Ingyenes lehet az új Windows

A Computerbase által kiszivárogtatott képernyőmentés a Windows 9-ről. A többi fotót itt nézheti meg.
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a Windows 8-at használók ingyen juthatnak majd Windows 9-hez. Ez még nem hivatalos.
Vágólapra másolva!

Bár hivatalosan a Microsoft csak kedden fogja bejelenteni a Windows következő generációját, az indonéz Detik.com hírportálnak a cég helyi leányvállalatának vezetője, Andreas Diantoro már megerősítette, hogy a Windows 8-at használók majd ingyen juthatnak hozzá az új szoftverhez - adta hírül a BGR.com.

Elég menő húzás lenne

Ezt ugyan az anyacég hivatalosan még nem erősítette meg - hiszen az új, rendszer premierje csak kedden lesz -, de mindenképp elég szép gesztus lenne a Microsofttól, ha nem vasalna be pénzt az új szoftverért.

A Computerbase által kiszivárogtatott képernyőmentés a Windows 9-ről. Forrás: Origo



Ma már az Apple is ingyen adja a Mac OS X frissítéseit, és az Android friss verzióiért sem kell külön fizetni - bár ezek a rendszerek csak eszközök és PC-k meghatározott részén futnak, a végtelenségig nem frissíthetők.

Egy ideig a Windows 8 is olcsó volt

Bár a Windows ingyenessé válásáról már régóta szólnak pletykák, jelenleg is nagyjából huszonöt-harmincezer forintot kell fizetni a rendszer otthoni számítógépekre szánt változatért, bár létezik olcsóbb, táblagépekre szánt, de csak gyártók számára elérhető licence is.

Nem lenne egyébként teljesen meglepő húzás az, ha ingyenesen adná a Windows 9-et a cég, hiszen két évvel ezelőtt a Windows 8-hoz is jelképes, néhány ezer forintos áron lehetett hozzájutni, ha valakinek megvolt a Windows 7 eredeti példánya.

Azt még nem tudni, hogy a Windows 9 esetében pontosan hogyan lehet majd a legújabb verzióra frissíteni. A rendszerről eddig kiszivárgott információk szerint a Windows 8-cal ellentétben a szoftver hackelése nélkül is kényelmes lesz érintőképernyő nélküli, hagyományos laptopon vagy asztali PC-n használni.