Nem is az iPhone 6 Plus a leghajlékonyabb mobil

Ilyen mérőeszközzel tesztelték a mobilokat a Consumer Reports munkatársai
Vágólapra másolva!
A laboratóriumi teszten a HTC mobilja rosszabbul szerepelt. Az LG és a Samsung viszont jobban bírta a strapát.
Vágólapra másolva!

Az Unbox Therapy puszta kézzel végzett hajlítási tesztje után a Consumer Reports című amerikai fogyasztóvédelmi magazin laboratóriumi módszerekkel vizsgálta az okostelefonok strapabíróságát.

Hány kiló terhelést bír el egy iPhone?

A lap munkatársai professzionális mérőműszerrel végezték el a tesztet: mindegyik telefont két fabakra helyezték, egy gép pedig a telefon egy pontjára bocsátott egyre nagyobb tömeget.

A készülék folyamatosan mérte, hogy mekkora súly nehezedik a készülékre, a tesztelést végzők pedig külön lejegyezték azt, hogy mekkora tömegnél hajlik meg a telefonok háza, és mekkora tömeg szükséges a képernyő és a hátsó váz szétválasztásához.

Nem is az iPhone 6 Plus a legsérülékenyebb

Hatféle ma kapható okostelefont vontak be a tesztbe, ezek közül a legrosszabbul a HTC One M8 készülék szerepelt, de még ennek a készüléknek a házára is 31,75 kilogrammnyi tömegnek kell nehezednie a deformálódáshoz, a kijelző szétválása pedig 40,8 kilogrammnál következett be. A tesztek során a mobilok csak a kijelzőjük szétváláskor váltak működésképtelenné.

A lap mérései szerint ez nagyon nagy terhelés: négy darab egyszerű ceruza eltöréséhez 36,2 kilogramm tömegnek kell egy pontra nehezedni az íróeszközökön. A lap tesztelője puszta kézzel nem is tudott eltörni egyszerre négy ceruzát, csak hármat.


Így tesztelték a strapabíróságot - a Consumer Reports videója

Ugyanekkora tömegre volt szükség ahhoz is, hogy az iPhone 6 készülék meghajoljon, a szétválás e készülék esetében azonban 45,3 kilogrammos terhelésnél következett be. Meglepő módon a nagyobb kijelzővel szerelt iPhone 6 Plus nem gyengébben, hanem jobban szerepelt: 40,8 kilogrammig bírta a háza a terhelést, szétválása pedig közel ötven kilogrammos terhelésnél következett be.

A nagyon strapabíró mobilok

Bár a Consumer Reports szerint a legrosszabbul szereplő okosmobilok is komoly terhelést viselnek el, voltak olyan készülékek, amelyek a mezőnyből kimagaslóan szerepeltek.

Ilyen mérőeszközzel tesztelték a mobilokat a Consumer Reports munkatársai Forrás: Consumer Reports

Ezek közé tartozik az LG G3 és az iPhone 5: mindkét készülék esetében közel 59 kilogramm tömeget kellett egy pontra bocsátani a deformálódáshoz. A G3 esetében a kijelző már ekkor szétvált, a iPhone 5-nél azonban csak 68 kilogrammos terhelésnél.

A Samsung Galaxy Note 3 68 kilós terhelés mellett deformálódott véglegesen, ám ekkor már a kijelzője is kipattant, és használhatatlanná vált.