Bécsben is lehetett kémközpontja az NSA-nak

Vágólapra másolva!
Egy bécsi villából és egy toronyház tetejéről kémkedhet az amerikai nemzetbiztonság osztrák lapértesülések szerint.
Vágólapra másolva!

Az ORF osztrák közmédia újságírója, Erich Möchel azt állítja, hogy leleplezett egy amerikaiak által üzemeltetett lehallgatórendszert Bécsben.

Három helyről kémkedhetnek

Möchel szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) három helyszínen is olyan berendezéseket telepített több bécsi helyszínre, amelyekkel lehallgathatta a bécsi mobilhálózatok kommunikációját.

A kémhálózat elemei - Möchel vádjai szerint - az amerikai követség épületében, az IZD Tower nevű toronyház tetején, illetve a Pötzleinsdorf-villában vannak kiépítve. Ezek segítségével a teljes bécsi mobilkommunikációt le tudja hallgatni az Egyesült Államok az újságíró szerint.

A toronyház tetejéről hallgatnak le

Az ORF újságírója szerint a 41 emeletes toronyház tetején egy szürke bódé van, ami az újságíró szerint üvegszálas anyagból készült, így átmennek rajta a rádióhullámok. Belseje Möchel forrása szerint antennákat és más hálózati berendezéseket rejt, bár erről nem szolgált bizonyítékokkal.

Az épületről készült fotókon látszik, hogy szögesdrót és számos biztonsági kamera védi a kunyhót. Cikke szerint a toronyház teteje ideális terep egy lehallgatóberendezésnek, mivel nem látni rá az utcáról, ám az ENSZ létesítményei a közelében vannak. Az amerikai követség egyébként tagadta ezeket a vádakat.