Drága mulatság lesz az Apple órája

Apple Watch
CUPERTINO, CA - SEPTEMBER 09: Apple CEO Tim Cook speaks during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts on September 9, 2014 in Cupertino, California. Apple unveiled the Apple Watch wearable tech and two new iPhones, the iPhone 6 and iPhone 6 Plus. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Apple okosórája jövő évtől lesz rendelhető, s bár bemutatták, vajmi kevés információt közöltek róla. A találgatások megkezdődtek. 
Vágólapra másolva!

A hordható okoseszközök még gyerekcipőben járnak, az igény azonban megvan. Épp ezért az Apple szeptember 9-ei bemutatója után megindult a találgatás az Apple Watch okosóra kapcsán, hiszen technikai tudásáról, és árazásáról is vajmi keveset tudunk.

Az Apple okosóráját 512 megabájtos memóriával, és 4, illetve 8 gigabájtos háttértárral szerelhetik fel, állítja Timothy Arcuri, a Cowen and Company elemzője az Apple beszállítóinál lévő kapcsolatait felhasználva. Az információt az AppleInsider közölte le, a cupertinói vállalat nem erősítette meg hivatalosan.

Saját tárhelye lesz az órának

A kiszivárgott információ szerint a 512 megabájtos DRAM lapkát a Samsung, a Hynix és a Micron szolgáltatja. Az alapszériát 4, míg a luxuskivitelt 8 gigabájt tárhellyel látják el, ugyanakkor az elemző feltételezi, hogy plusz összegért tovább bővíthető lesz a háttértár mérete.

Vajmi kevés információt közölt az óráról Tim Cook a szeptember 9-ei bemutatón Justin Sullivan/Getty Images/AFP

A vezetéknélküli csatlakozási lehetőséget egy hasonló chip biztosítja Arcuri feltételezései szerint, mint az iPhone 5S-ben található Broadcom BCM43342. Érdekes módon azonban ez a chip GPS-vevővel is felszerelné az okosórát, ami ellentmond az Apple bejelentésének, miszerint a geolokációs információt és a wifit a csatlakoztatott eszköztől nyeri majd a Watch. Lehet a cég egy butított verziójú chipet épít az okosórába, így kímélve az akkumulátort.

A többi beszállító vélhetően a vezetéknélküli technológiát szolgáltatja majd az Apple Watch-hoz.

Milliós indulóárat vizionálnak

Az árakkal kapcsolatban John Gruber, a Daring Fireball techblog szerzője nagyon merész ötlettel állt elő. Az Apple bemutatóján annyit közöltek, hogy az Apple Watch sportos kiadásának indulóára 349 dollár, azaz átszámítva 85 ezer forint lesz, ez Magyarországon százezer forint feletti vételárat valószínűsít. A sima és a luxusszériáról azonban egy szó sem esett.

A luxus kivitel 18 karátos tömör arany vázat kap Forrás: Apple

Gruber úgy tippeli, a rozsdamentes acél vázzal és zafírkristály bevonatú kijelzővel felszerelt Apple Watch indulóára a sportos több mint duplája, 999 dollár lesz (240 ezer forint), míg a 18-karátos arany vázas, szintén zafír kijelzővel ellátott luxus kivitel 4999 dollárról (1,2 millió forintról) indul. A szerző magasan fölé az eddigi körülbelül 1200 dolláros (290 ezer forintos) tippeknek.

Érvelése meggyőzőnek tűnik. Az Apple Watch Edition váza ugyanis aranyból lesz: nem aranyozott, hanem 18 karátor tömör arany - ezt az Apple is megerősítette Grubernek. Szerzett egy két évvel ezelőtti Rolex-árlistát, amelyből kiderül, 20 ezer dollár alatt nem lehet ténylegesen aranyból készült órát készíteni. A Rolex GMT esetében, mondja Gruber, csak az arany anyagköltsége (szíjjal együtt) 5-6 ezer dollár.

Órákbe tellhet az egyedi design elkészítése

Az Apple okosóráin egy egyszerűbb fémszíj, a Link Bracelet ugyanabból az acélötvözetből (316L) készül, mint a váz. A szíj megmunkálása is legalább 9 órát vesz igénybe. A több mint száz szemből álló szíj elemei nem egyforma méretűek, a ház felé folyamatosan csökkennek. "Ha összeállították őket, kézzel polírozzák. Az egyedi csat finoman belesimul a szíjba."

A szíj elemei különböző méretűek Forrás: Apple

Ilyen designnal és árazással az Apple vélhetően nem csak a tech-, de az egész ékszer- és órapiacot betámadhatja. A sportos szériával az olcsóbb szegmenst, a hasonló árú androidos okosórákat célozhatták meg, míg a sima és luxus kivitellel a felső-középkategóriát ostromolnák. Ere utal, hogy Tim Cook a bemutatón egyszer sem hivatkozott a készülékre, mint okosórára, mindig mint "óra" emlegette csak. Ahogy a készülék honlapján is óraként hivatkoznak rá.

A rejtélyesség kudarchoz vezethet

Korábban a megjelenéshez képest korábban bemutatott darabok - így az első iPhone, vagy iPad - pontos leírását és árazását közölték. Az Apple Watch esetében nem csak az ár alsó lépcsőfokát, de a specifikációknak is csak egy részét említették. Szó esett a kezelőszervről, a "koronáról", érintőképernyőről, hangvezérlésről, pulzusmérőről, vezeték nélküli töltésről, ilyet azonban láttunk már a Goole-nél is. Újításnak csupán az tekinthető, hogy érintés nélküli, bankkártyát kiváltó fizetési megoldást, egy NFC-lapkát építettek az okosórába.

Tizenegy féle témából választhatunk menüt, gondoltak mindenkire Forrás: Apple

Gruber szerint nem volt túl jó stratégia, hogy ennyire kevés információt közölt csak az Apple, mert így az embereknek irreleváns elvásásai lesznek, s mikor végre megjelenik az okosóra, sokan csalódhatnak.

Az elavulás lehet a veszte?

Dilemmát okoz még az elavulás kérdése is. Hiszen ha egy ügyfél több ezer dolláros ékszert vagy mechanikus órát vesz, az több évtizeden át is szolgálhatja, öröklődhet családon belül. Azonban az okosóra, még ha luxuskivitelben is adják ki, egy számítástechnikai eszköz, amely 1-2 éven belül (ha nem előbb), elavul. Ugyan biztosan lesznek olyanok, akik az Apple Watch kinézetébe szeretnek bele, mit szólnak, ha jönnek az okosabb,gyorsabb, kisebb és vékonyabb példányok? Márpedig a fejlődés nem áll meg, csak a múlt héten megjelent új iPhone 6 85-ször gyorsabb az első iPhone-nál.

Az Apple Watch a mechanikus órákkal szemben elavul Forrás: Apple

Az Apple Watch 2015 elejétől lesz rendlhető. Az ünnepi időszak előttre időzített bejelentés azt erősíti, hogy az okosóra előrendelhető lesz még karácsony előtt, így az sem fog szomorkodni, aki okostelefon+okosóra kombinációban gondolkodott.