Ötödik harctérként tartja számon a felhőt a kormány

asperatus felhő hullám
Vágólapra másolva!
A felhőszolgáltatás rohamos tempóban terjed, ezzel együtt azonban a biztonsági kockázat is nő. A kormány ma már ötödik harctérként tartja számon az informatikai felhőt.
Vágólapra másolva!

Ötödik harctérként tartja számon a kormány a globális informatikai felhőszolgáltatást a szárazföldi, légi, űr és katonai harcterek mellett, ezért a magyar állam kiemelt figyelmét igényli, mondta Szemerkényi Réka miniszterelnöki biztonságpolitikai főtanácsadó és kiberkoordinátor a EuroCloud Day 2014 konferencián.

A felhőszolgáltatási piac folyamatosan bővül: 2010-ben 37 milliárd dollár volt a piac gazdasági értéke, 2015-ben 121 milliárd dollárra számítanak az elemzők. "Vitathatatlan, hogy az internetalapú digitális gazdaság a hazai fejlődés fontos tényezője lesz".

A felhőszolgáltatással folyamatosan bővülő kibertérrel kapcsolatos kihívások a nemzetközi biztonságpolitika központi kérdésévé váltak, mondta a főtanácsadó, példaként említve Oroszországot és Kínát, amely országok az amerikai szolgáltatókat tiltással, vagy saját szolgáltatóik támogatásával tartják távol kiberterüktől.

Egyre hatalmasabb a globális felhő

A felhőszolgáltatásra egyre többet költenek a vállalatok: az IHS kutatócég prognózisa szerint az idén világszinten 20 százalékkal nő a piac, s a szolgáltatásra költött összeg elérheti a 174 milliárd dollárt. Az előrejelzések szerint ez 2017-re 235 milliárd dollárra emelkedhet, ami háromszorosa lesz a három évvel ezelőtti, 2011-as összegnek.

Nem csak a cégek, a magánszemélyek is egyre inkább felhőben tárolják adataikat. Az amerikai IDC adatai szerint 2012-ben a lakosság és a vállalatok összesen 1,8 zettabájt - azaz 1800 milliárd gigabájt - adatot tároltak felhőben, ami az előrejelzések szerint 2020-ra közel 180-szorosára, 320 zettabájtra nő. (Egy zettabájt ezermilliárd gigabájt, ekkora háttértáron mintegy 250 milliárd DVD-nyi adattartalom fér el.)

A vállalatok és a magánszemélyek is egyre több adatot tárolnak felhőben Forrás: AFP

Az Európai Bizottság felmérése szerint mindez azzal is jár, hogy Európában 2,5 millió új munkahely keletkezik, és a kontinens összesített GDP-je 160 milliárd euróval emelkedik.

Kéz a kézben a közösségi oldalakkal

A Google keresőmotorját másodpercenként igénybe vevő 40 ezer ember, a YouTube-ra percenként feltöltött 100 órányi videó gazdái vagy a Facebookra belépő napi 829 millió felhasználó mindegyike valójában egy felhőszolgáltatást használ, közölte a magyar piacon felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó cégek magyarországi szervezete, az EuroCloud Magyarország Egyesület.

Felhőben dolgozik az államigazgatás is

Egy 2,8 milliárd forintos projekt keretében az államigazgatás is olyan modern technológiát alkalmaz, mint a versenyszféra. A kormány az Európai Unióban elsőként vált képessé hatékonyabb, biztonságosabb, nagyobb tudású, ugyanakkor olcsóbb informatikai rendszer kialakítására, azaz a kormányzati felhőszolgáltatás elindítására.

6600 darab processzor, 580 terrabájt adattárolási kapacitás és 45 ezer gigabájt memória alkotja a hatalmas központi rendszert, amelyből minden szervezet akkora kapacitást tud igénybe venni, amennyire éppen szüksége van. A közeljövőben alkalmazás-szinten is egy központi erőforrásból szolgálják ki az egyes intézmények informatikai igényeit.

Több ezer számítógépnyi adatot képes tárolni a központi szerver Forrás: AFP/Rainier Ehrhardt

A felhőbe átültetett központi rendszer szükségtelenné teszi a hardver beszerzést. A Kormányzati Felhőben üzemeltetett intézményi alkalmazások pedig bármikor, bárhonnan elérhetőek, katasztrófavédetten működhetnek.

A biztonságra is ügyeltek: a beépített redundáns rendszereknek köszönhetően egyetlen szerver hibája esetén az általa nyújtott szolgáltatást a másodperc törtrésze alatt veszi át egy másik.

"Megfelelő fejlesztésekkel az IKT a magyar gazdaság egyik kitörési pontjává válhat, éppen ezért a kormány kiemelten kezeli az infokommunikációs ágazatot és annak gazdasági és társadalmi fejlődési lehetőségeit" - mondta korábban Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára.