A mai tinik már felhőn fognak élni

Vágólapra másolva!
A nemsokára fizetőképessé váló felhasználók nem várnak tévéműsorra, mindent azonnal, és bárhol el akarnak élni.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban már senki nem néz DVD-t, a legtöbb amerikai a Netflix nevű internetes téka bőséges, bár sok kultfilmet még így sem tartalmazó kínálatából választ estére filmet magának.

Egy mai tini már nem fog a tévére várni

Takács Zoltán, a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató helyettese szerint a Netflix havi fix díjas modellje miatt sikeres. Nem kell aggódni azért, hogy a hónap végén borsos számlát küld ki a szolgáltató, a költségek előre tervezhetők. Ugyanez az üzleti modell segítette át a válságon a zeneipart is: nem véletlenül használja már most is rengeteg magyar például a Deezert vagy a Spotify-t. Ennek köszönhető az is, hogy Magyarországon tavaly a sok évi csökkenés után végre növekedtek a zeneértékesítésből származó bevételek. Ez pedig azt támasztja alá, hogy az átalánydíj nem teszi tönkre az előadókat.

Nem csak az üzleti modell, a felhasználók is változnak: a számítási felhőt használó szolgáltatások konferenciáján, a EuroCloud Dayen előadó szakértő szerint a mobilcég azért indította el tavaly MyTV nevű átalánydíjas, mobil eszközökről és PC-ről elérhető online tévészolgáltatását, mert már a közeljövő új fogyasztóira, a jelenlegi tinédzserekre koncentrál. A mai tinédzserek már a legritkább esetben ülnek a tévé előtt egy műsorra várva, minden műsort ott és akkor akarnak elkezdeni nézni, amikor csak kedvük tartja, akár mobiltelefonon is.

Az Orange is the New Black - a Netflix saját sorozata Forrás: Netflix

Lehal az online videótól az európai internet?

A Netflix Magyarországon még nem érhető el, de a napokban indult el többek közt Németországban, Franciaországban és Ausztriában is, létezése óta a legnagyobb. Ez elvileg örvendetes fejlemény, bár a Deloitte elemzőcég szakértője nemrég kifejtette, hogy szerinte a Netflix széles körű elterjedése jó eséllyel két vállra fogja állítani az európai internetet.

Az amerikai cég ugyanis interneten sugározza a filmeket a felhasználók eszközeire a YouTube-hoz hasonlóan valós időben. Így lehet elérni, hogy a teljes film sosincs a felhasználó számítógépén vagy mobiltelefonján. A műsorokat pedig így nagyon komplikált ellopni, szemben mondjuk a bárki által egyszerűen lemásolható DVD-filmekkel - ám a szolgáltatás használata elég sok sávszélességet igényel. Nem véletlen, hogy az USA-ban a vállalat egyes kábelszolgáltatóknak hajlandó fizetni is azért, hogy azok ügyfelei a legjobb sebességgel érjék el a Netflixet, a lejátszás ne akadozzon.

Mindenki videós forradalomra készül

A Deloitte szakértőjével ellentétben Takács Zoltán úgy véli, hogy ma már stabilan lehet online videoszolgáltatást nyújtani. A mai vezetékes és mobil - hálózati berendezéseket kifejezetten a masszív online videós adatforgalom optimális kezelésére tervezik, és különböző gyorsítótárazási megoldással, kifejezetten tartalomszolgáltatásra dedikált alhálózatokkal megoldható, hogy mindenkihez jó minőségben eljussanak a mozgóképes tartalmak.


Mobilvideózni jó minőségben 3G és 4G hálózatokon vagy akár jó minőségű wifi hálózaton lehet.G-s kapcsolaton is meg lehet nézni élőben egy focimeccset az okostelefon képernyőjén. A mobilneten keresztül történő tévézés leginkább élő közvetítések alkalmával ugrik meg, ha nincs műsoron ilyen egyik csatornán sem, az emberek inkább wifin keresztül néznek műsorokat. A legtöbb csatorna esetében pedig a felhőből műsorarchívum is elérhető, ami feleslegessé teszi a sorozatok, filmek házilagos felvételét.

A tévé esetén minden bonyolultabb

A lemezkiadó cégek a fájlcserélők majd a torrentezők illegális letöltései miatt részben drasztikusan visszaeső eladásaik miatt eleve nyitottak voltak új üzleti modellre, amely bevételi forrásul szolgálhat. Ennek eredménye, hogy hamar elérhetővé váltak itthon a legnagyobb zeneszolgáltatások.

Ugyanakkor a tévéműsorokkal kapcsolatos jogok kezelése összetettebb a zenéknél, ráadásul a videós tartalmak esetében szinkronizálásra és feliratozásra is szükség van, ami befektetést is igényel. Valószínűleg ez jelenti még a legnagyobb gátját itthon az átalánydíjas tékák elterjedlésének: ezek közül csak néhány kisebb szolgáltatás üzemel itthon. Takács Zoltán szerint viszont elkerülhetetlen ezek elterjedése, mivel mint a világ fejlődő részén, úgy itthon is egyre hedonistábbá válnak a felhasználók. Már nem hajlandók nehézkesen működő, bonyolult szolgáltatásokat használni, ahol még a számla miatt is folyamatosan stresszelniük kell.

Felhőszolgáltatásokat bemutató sorozatunkban kiszámoltuk, mennyibe kerülne kiváltani a torrentezést, illetve azt is, hogy évente mekkora összeget kell elköltenünk ahhoz, hogy képeinket, fájljainkat biztonságban tudjuk.

Érdeklik a felhőalapú szolgáltatások? Látogasson el az EuroCloud Dayre!