Már ugrani is tud a robotgepárd

"gepárd" robot, MIT
Vágólapra másolva!
Elég nyúlszerűek a mozdulatai, de átugorja az akadályokat az MIT robotja. Mostantól drótok sem lógnak belőle.
Vágólapra másolva!

Áttörést értek el az MIT kutatói a Cheetah, vagyis gepárd nevű, négy lábon közlekedő robotjuk fejlesztésében. A műszaki egyetem bejelentette, hogy a robot már képes átugrani az akadályokat, ráadásul már akkumulátorhajtással is tud közlekedni, míg eddig dróton kapta a működéséhez szükséges energiát.

Robotként még elég nyúlszerű a gepárd

Míg a valódi gepárd a világ leggyorsabb állata, amely akár száz kilométer/órás sebességgel is képes üldözni áldozatát, a robotváltozat legfeljebb 16 kilométeres sebességre képes.

A gepárdrobot az egyetem előtt Fotó: Jose-Luis Olivares/MIT



Á robot belsejében lévő vezérlés már azt is lehetővé teszi, hogy a gepárd átugorjon akadályokat - 33 centiméteres magasságig. A demonstrációs videón azért jól látható, hogy a robotgepárd leginkább egy nyúléhoz hasonló mozdulatokkal ugrál a terepen, mivel párban mozgatja lábait, nem pedig külön-külön, ahogyan a valódi ragadozó.

Háromszor ilyen gyors lesz

Alkotói szerint további fejlesztésekkel a Cheetah sebességét képes lesz akár 48 kilométer/órás sebességgel is szaladni. A mozgásvezérlés fejlesztésének köszönhető az is, hogy a gepárd már nem csak tökéletesen sík felületen, hanem akár füvön is képes rohanni, korábban erre nem volt képes. Az új vezérlőalgoritmus már azt is szabályozza, hogy a robot melyik lába milyen erővel érjen földet.

A robot készítőivel Fotó: Jose-Luis Olivares/MIT



A robotot egyébként az amerikai hadsereg kutatási részlege, a DARPA számára fejleszti az egyetem. Bár képességeit egyelőre csak az egyetem füvén tesztelik, szivacsakadályokkal, később katonai mentési műveletekben is közreműködhet.