Több mint hatszázmilliárd forint egy videojátékért

Minecraft, címlapi 2:1
Vágólapra másolva!
A Minecraft kockákból álló játékvilága a Microsoft kezébe kerül, a játék készítője pedig kiszáll.
Vágólapra másolva!

Nem csupán valósnak bizonyultak a pletykák a Minecraft felvásárlásáról, a hivatalos bejelentésből még az is kiderül, hogy a Microsoft az korábbi pletykáknál is több pénzt - két és félmilliárd dollárt - ad a pixelbányászós játékért.

Ez mintegy 608 milliárd forintot jelent, ami azért meghökkentő, mert bár a Minecraft egy nagyon ötletes, eredeti játék, grafikája meg sem közelíti a mai játékokét. Minden apró kockákból áll, amelyet bányászni is lehet a játékosokkal, és új tárgyakat, eszközöket lehet építeni belőle.

Minecraft Forrás: Minecraft

Kiszáll az alapító, és milliomos lesz

A játékot egy 35 éves svéd programozó, a Notch becenéven ismert Markus Persson alkotta meg három évvel ezelőtt. A Minecraft díjakat nyert és rövid idő alatt kultikus státuszt ért el: animációs filmeket forgattak világában, létező tájakat mintáztak meg a kockáiból, de még épületeket, és virtuális gépeket is létrehoztak benne.

Azt már most tudni lehet, hogy a Minecraft atyja, Notch nem marad a Microsoft kezébe kerülő vállalkozásnál, ám a játék mögött álló, mindössze negyven fős Mojang cég honlapján publikált bejelentése szerint a játék sorsa nincs veszélyben a szoftvercégnél.

Mindenesetre Perssonból biztosan dollármilliárdos lett, mivel ő birtokolta a Mojang legtöbb részvényét, és a vállalkozásnak rajta kívül is csak két részvényese volt. A vételáron kívül túl már nem sok minden derül ki a felvásárlásról, a Mojang honlapján publikált bejelentésből csupán annyi derül ki, hogy a Minecraft alkotójának sosem volt célja egy akkora nagyvállalat megalkotása, amellyé végül saját vállalkozása lett.

Csak egy kocka programozó

Saját bevallása szerint Notch már jóval korábban elhatározta, hogy kiszáll a Minecraft fejlesztéséből, mivel nem is volt biztos abban, hogy személyisége beleillik a Mojanghoz hasonló vállalkozáséba. A blogján azt írja, hogy úgy tapasztalja, hogy sokan a független játékfejlesztés szimbólumának tekintették. Ez pedig felelősséggel jár, amelyet ő nem akar vállalni.

Nem tartja magát sem befektetőnek, sem pedig egy tipikus vállalati elnök-vezérigazgatónak, csak egy kockafejű programozónak, aki néha megírja a Twitterre, hogy miről mit gondol. Bár Notch mellett két társalapítója, Carl Manneh és Jakob Porser is kilép a cégtől, a vállalkozás többi dolgozója csatlakozik a Microsofthoz.

Minecraftes ruházat és játékok a Jinx online áruházban Forrás: Jinx

Mi ért ezen két és félmilliárd dollárt?


A Minecraft a húsz évnél fiatalabbak legója: a program szinte minden lehetséges platformra megjelent a számítógépektől az okostelefonokig. Összesen több mint 54 millió licencet adtak el a játékból, és százmillió regisztrált felhasználója van, és nem olyan hagyományos videojáték, amit végig lehet játszani, és a polcra kerül - magyarázta az Origónak Dewla, a Konnektor című videojátékos podcast egyik szerkesztője. Ebben a játékban folyamatosan bányászni kell a kockákat, amelyek különböző anyagokat szimbolizálnak, amelyek összedolgozásából később fegyvereket, épületeket is fel lehet húzni, amelyek menedéket nyújtanak az éjszaka felbukkanó szörnyekkel szemben.

Dewla szerint a Minecraft technológiailag nem számít különlegességnek, egy hasonló tudású játékot a Microsoft is le tudna fejleszteni magának. Ami jobban számít, az a márka ismertsége: létezik már a játék által ihletett legó, de árulnak olyan habszivacs játékkardot és csákányt is, amelyek olyanok, mintha pixelekből állnának. Lehet kapni a játék pixelpázsitja által borított póló, pulóver, és a lényeiből készült plüssfigura is.

Forrás: --

A Microsoft kezében a játék sorsa

A videojáték-szakértő szerint a Microsoftnak a márka használata érte meg a hatalmas összeget: bár a cég jelezte, hogy nem akar drasztikusan belenyúlni a mostani, iPadre és Playstationre is elérhető játékba, az esetleges folytatásokkal már azt csinál, amit akar - hiszen nem kell döntéseit megvitatnia a nagyvállalatok világától magát távol érző Notchcsal.



A pixelbányász játékról pedig láthatólag elég sok bőrt le lehet még húzni: még ma is vannak olyan csatornák YouTube-on, ahol tízmilliók nézik azt, ahogy egy sztárjátékos minecraftezik. Semmi nem zárja ki, hogy a Microsoft tematikus verziókat dobjon piacra a játékból, akár egy Minecraft 2.0 formájában. Egy esetleges folytatásnak pedig már nem feltétlenül kell az Xboxon kívül rivális gépekre sem megjelennie, és akár fizetős extrák is megjelenhetnek benne.

Jelenleg az Xbox internetes játékszolgáltatásának egyik sztárja a Minecraft, az elmúlt két évben a játékkal mintegy kétmilliárd órányit játszottak a gamerek.