A bicikliút után itt a mobilozósáv

Csunking mobilsáv
Vágólapra másolva!
Közlekedési módszerekkel védik a telefonjukat nyomkodó járókelőket Kínában.
Vágólapra másolva!

Erről a China's Daily napilap számolt be hivatalos Twitter-fiókjában, amely képet is közölt az újításról. Az okostelefonozók számára kijelölt utat a közép-kínai Csungking városában létesítették.

A bicikliutakhoz hasonló kialakítású mobilsáv kialakításával a városvezetés azt akarja elkerülni, hogy a külvilágra nem figyelő mobilozók ne ütközzenek össze a járdán útjuk felé siető emberekkel.

Washingtonban már volt ilyen


A The Next Web hírportál szerint hasonló sávokkal korábban Washingtonban is kísérleteztek: a Yahoo Tech beszámolója szerint az amerikai főváros belvárosában festettek fel a járdán "Mobiltelefonozók, sétáljanak ezekben a sávokban, saját felelősségükre! feliratú utat a nyár elején. Mint kiderül, ott nem a városvezetés, hanem a National Geographic tévécsatorna végzett kísérletet egy készülő műsorához a sávokkal. Az ideiglenes felfestéshez egyébként kikérték a szükséges engedélyeket.

Az amerikai tapasztalatok szerint sokan észre sem vették a felfestést, és a "tiltott" sávokban bandukoltak tovább telefonjaikat nyomkodva, ám volt olyan járókelő, aki még headseten való beszélgetés közben is átsorolt a mobilozóknak kijelölt sávokba.