Hova rejtsük a gigabájtjainkat?

felhő felhőtárhely
Vágólapra másolva!
Nem jó, ha csak otthon tároljuk a nyaralós fotókat, bármikor elromolhat a winchester. De mit kezdjünk a sok száz gigabájt nyaralós videóval? A felhőtárhelyek kínálatát mértük fel.
Vágólapra másolva!

Ön mióta készít digitális fényképeket? Sokan legalább tíz éve, hiszen akkortól vártal elérhető árúvá a film helyett flashmemóriára fotózó fényképezőgépek. Egy évtized alatt rengeteg fotó gyűlik össze bárkinél.

Bár ennyi idő alatt sokan már két-három számítógépcserén is túlestek, elég merész vállalkozás csak az otthoni PC-n tárolni a családi fotókat, a merevlemezek ugyanis néhány év használat után már elég nagy arányban hibásodnak meg. Sérült winchesterről ugyan lehet adatot menteni, de ez egy teljesen működésképtelenné vált adattároló esetén egy autó árába is kerülhet.

Ingyen biztonságba helyezheti a képeit

A kínálatot böngészve hamar kiderült, csak egy profi fotósnak van szüksége fizetős fotótárhelyre, egy átlagember igényeit a legtöbb ingyenes, vagy olcsón előfizethető szolgáltatás is. Rengeteg fotója van? A legjobban a Flickrrel jár, a Yahoo ismert fotótárhelyén ugyanis 1 terabájt tárhelyet kaphat ingyen, ha nem zavarják a reklámok, azok eltüntetéséért ugyanis fizetni kell.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Wolf

A Google és a Microsoft 15 gigabájt tárhelyet ad ingyen, ez inkább dokumentumok és táblázatok tárolására, képek megosztására elegendő, arra nem, hogy tartósan rajtuk raktározzuk a fotókat.. A digitális fotókat érdemes teljes felbontásukban feltölteni a felhőbe, hogy az eredeti minőségükben őrizzük meg őket. Egyre jobbak a tévék és monitorok, ha csak egy kisfelbontású kópiát teszünk félre az utókornak, később bánni fogjuk azt. A lekicsinyített fotókról minőségi papírnagyítást sem lehet készíteni, ezért ha összes adatunkat szeretnénk egy fiókban tudni, érdemes nagyobb tárhelyet venni a cégektől.

De mi legyen a videókkal?

A képeket és videókat nagyon egyszerű feltölteni a felhőbe, nehezebb a családi videók több órás gyűjteményének helyet találni, mert a videofájlok mérete jóval nagyobb a képeknél. A régi, kisfelbontású felvételeket elég normál felbontásban digitalizálni, így nem foglalnak sok helyet. A HD-felbontású videók nyersanyaga több tíz gigabájt is lehet, ennek felhőben való tárolása nem csak drága, de a feltöltés is sokáig tarthat: erre a célra érdemesebb lehet venni egy merevlemezt, és elzárni a szekrénybe.

Ha nem ragaszkodunk az eredeti fájlokhoz, jelenleg a YouTube a legjobb raktára a videóinknak, mivel a Flickrnél egy gigabájtban és három perc hosszúságban maximálják a feltölthető mozgóképek paramétereit. Alapesetben a YouTube-videókra is tizenöt perc a korlát, ennek kibővítéséhez fiókellenőrzést kell végrehajtatnunk adataink megadásával. Ezt követően a rendszer 128 gigabájtos felvételek feltöltését is engedi, 11 órás hosszúsági korláttal videónként. A támogatott fájlformátumokról itt találhatunk információt, a Videokezelőből bármikor visszakaphatjuk eredetileg feltöltött állományokat is.

Egy hétköznapi felhasználó számára azonban nagyon frusztráló lehet, hogy a YouTube-on a lemezkiadók folyamatosan figyelik a videók háttérzenéit, és könnyen előfordulhat, hogy a születésnapos videón szóló Britney Spears-szám miatt eltávolíttatják a hangot a felvételről, akármilyen vicces is az.

Melyik tárhely mire a legjobb?

Flickr

Forrás: Flickr

Mit tárolhatunk rajta? Digitális fotókat és videókat
Mekkora tárhelyet ad ingyen? 1 terabájtot, vagyis 1024 gigabájtot
Milyen extrákat nyújt a fizetős tárhely? Havi 6 dollárért (~1400 forint) reklámmentességet. Évi ötszáz dollárért (~122 ezer forint) két terabájt tárhelyet hirdetések nélkül.
Mik a korlátai? A kép-, és videofájlokon kívül mást nem lehet feltölteni, de minden album állítható privátra is. A fotók mérete nem lehet nagyobb fájlonként 200 megabájtnál (átlagfelhasználónak ez bőven elég). A videók esetében a full-HD felbontás, az 1 gigabájtos méret, és a 3 perces hosszúság a korlát.

***

Google Drive

Forrás: Web

Mit tárolhatunk rajta? Gyakorlatilag bármilyen típusú fájl feltölthető.
Mekkora tárhelyet ad ingyen? 15 gigabájtot. A Gmail, a Google+ fotók és videók, illetve a Drive-on tárolt fájlok által lefoglalt tárhely külön áttekinthető.
Milyen extrákat nyújt a fizetős tárhely? Még több tárolható adatot: 100 gigabájt havi 1,99 dollárba (~485 forint), 1 terabájt havi 9,99 dollárba (~2400 forint) kerül. Akár tíz terás online fiókunk is lehet itt, havi száz dollárért (~24 ezer forint). Könnyítés, hogy a 2048x2048 pixelnél kisebb felbontású, és a 15 percnél rövidebb videók nem foglalnak tárhelyet a fizetős fiókból.
Mik a korlátai? Igazából nincsenek, egyedül a felülete barátságtalan kissé: nem annyira egyszerű, kényelmes a kezelés, mint ahogy azt elvárná az ember a Google-tól. Cserébe viszont akár a nyaralós videót is meg lehet osztani rajta egy óriási táblázat mellett. A fájlok automatikus szinkronizálásához ez a program szükséges, az androidos telefonokról a képeket automatikusan el lehet menteni a Google Drive-ra.

***

Dropbox

Forrás: Web

Mit tárolhatunk rajta? Bármilyen fájlokat feltölthetünk.
Mekkora tárhelyet ad ingyen? Csupán 2 gigabájtot, ami inkább dokumentumok vagy néhány kép megosztására elegendő, tartós tárolásra nem. Viszont elég sok mód van a tárhely ingyenes kibővítésére, egyes okostelefonokhoz, táblagépekhez is mellékelnek extra 50 gigabájtos tárhelyet, általában egy évre.
Milyen extrákat nyújt a fizetős tárhely? 1 terabájt adatot tárolhatunk rajta havi 9,99 euróért (~3140 forint)
Mik a korlátai? Az ingyenes fiókot használóknak naponta 20 gigabájt adatforgalmat enged a rendszer lebonyolítani a fájlok le- és feltöltésével. A Pro fiókok használói esetén a korlátozás napi 200 gigabájt. A Dropbox nagy erőssége a fájlok szinkronizálását automatikusan elvégző szoftver, a szolgáltatást a legtöbb okostelefonos app is alapból támogatja.

***

Microsoft OneDrive

felhő felhőtárhely onedrive Forrás: Web

Mit tárolhatunk rajta? Bármilyen fájlokat a fotóktól a dokumentumokig. A Windows 8 és Windows Phone alapból a OneDrive-ot használja az adatok felhőben való tárolására.
Mekkora tárhelyet ad ingyen? 15 gigabájtot
Milyen extrákat nyújt a fizetős tárhely? A 100 gigabájtos tárhely a Microsoftnál havi 580 forintba kerül, 200 gigabájtért 1160 forintot kérnek. Ha valaki előfizet az Office digitális változatára, az Office 365-re, 1 terabájtos tárhelyet kap. Az Office-csomag és a tárhely 5 darab PC-n havi 3 ezer forintért használható.
Mik a korlátai? Jelen pillanatban 2 gigabájtosnál nagyobb fájl nem tölthető fel, de hamarosan 10 gigabájtra növelik a méretkorlátot.

***

Tresorit

Forrás: Origo

Mit tárolhatunk rajta? A magyar-svájci szolgáltatás titkosított adattárolásra specializálódott, az adatokat pedig már a kliens kódolja, tartalmához így maga a cég sem fér hozzá. Bármit lehet tárolni a Tresorit felhőjében, de a rendszer üzleti dokumentumokat, fotókat, adatok raktározására van kiélezve.
Mekkora tárhelyet ad ingyen? 5 gigabájtot, ami legfeljebb 16 gigabájtig bővíthető más felhasználók meghívásával.
Milyen extrákat nyújt a fizetős tárhely? 20 gigabájt titkosított tárhely 5,99 euró (~1885 forint), 100 gigabájt havi 9,99 euró (~3150 forint), egy terabájtért 99,99 eurót kérnek, ami 31500 forintnak felel meg. A fizetős privát csomaggal havonta akár ötven darab olyan hiperlinket lehet küldeni a címzettnek, ami a megosztott tartalomra mutat, de egy titkosított felületen érhető el. Ez a tartalom elérhetőségének biztonságát védi.
Mik a korlátai? Bár magyar cég üzemelteti, nincs magyar nyelvű felülete, a használatához külön appot kell feltelepíteni minden mobilszoftveres rendszerre. Ha elfelejtjük a jelszót a fiókhoz, örökre búcsút mondhatunk az adatoknak a titkosítás miatt: bár ez a Tresorit esetében szolgáltatás, nem pedig korlát.

***

Apple iCloud

Forrás: Web


Mit tárolhatunk rajta? Az iCloud az Apple teljeskörű felhőszolgáltatása: nem csak fájlokat lehet szinkronizálni vele, de az iOS-t futtató eszközök és az appok beállításait biztonsági másolatait is ez tárolja.
Mekkora tárhelyet ad ingyen? 5 gigabájtot
Milyen extrákat nyújt a fizetős tárhely? 20 gigabájt tárhely ára havi 0,99 dollár (~240 forint), 200 gigabájtért 3,99 dollárt (~ 970 forintot) kér az Apple, az 500 gigabájtos csomag ára 9,99 dollár (~2400 forint), egy terabájt pedig 19,99 dollár (~4900 forint) a cégnél.
Mik a korlátai? Windowsos felhasználóként így nem igazán praktikus előfizetni rá, hiszen a fájlok tárolására van olcsóbb megoldás is, teljeskörű mentésre viszont csak Apple-termékekkel van lehetőség. Macesként viszont minden másnál egyszerűbb használni a szolgáltatást, mert a Mac OS X is ide menti a fotókat és dokumentumokat. Az iCloud Drive hasonló lesz a Google tárhelyéhez, de még nem teljesen kiforrott.

Érdeklik a felhőalapú szolgáltatások? Szeptember 23-án látogasson el az EuroCloud kiállításra!