Kész az első hajlékony grafén kijelző

Vágólapra másolva!
Erős, rugalmas, vékony és alig fogyaszt - a kijelző az anyagtudomány szent gráljának tartott grafénból készült.
Vágólapra másolva!

A Cambridge Egyetem grafénra specializált kutatóközpontja és a Plastic Logic magánvállalkozás közösen hozta létre a prototípust, amely egyelőre egy e-könyv olvasókhoz hasonló képet alkot fekete-fehérben. Ez a megoldás leginkább szövegek megjelenítésére alkalmas, mivel egy kinyomtatott papírlaphoz hasonló. A kijelző felbontása 150 ppi (pixel inchenként), ami egy kicsivel jobb képpontsűrűséget jelent egy iPad 2-esnél. Az iPad Air csúcsmodell 264 ppi-s képernyővel van felszerelve.

Fém helyett grafén elektródák

A hajlékony lap viszont nem üvegből, hanem főként műanyagból áll, így jóval strapabíróbb. A műanyag borítás mögött megbúvó elektronika a hagyományos fém elektródákat cseréli grafénra.

A hajlékonyság miatt akár viselhető is lehet az új kijelző Forrás: University of Cambridge

A grafént gyakran kétdimenziós anyagként emlegetik, mivel benne a szénatomok egy síkban rendeződnek el, amely nagyfokú szívósságot kölcsönöz, így az abból készülő kijelző rendkívüli hajlékonyságra képes anélkül, hogy eltörne. A grafén gyártástechnológiája is egyre könnyebb és olcsóbb: már oldatból is előállíthatóak, így talán nincs olyan távol a széleskörű felhasználás.

Maria Sharapova már most grafénalapú, ultrakönnyű teniszütőt használ Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A kutatócsoport tervei közt szerepel a prototípus továbbfejlesztése LCD és organikus LED technológiákkal, amelyek segítségével képes lesz színes működésre és mozgókép megjelenítésére is - erre egy évet adnak saját maguknak. A Plastic Logic vezérigazgatója, Indro Mukerjee azt tartja legnagyobb érdemüknek, hogy a grafént végre kihozták a kutatólaborokból és átvitték az iparba, kezdőlökést adva a technológia gyakorlati alkalmazásának nem csak mobileszközökben, de az orvostudományban egyaránt.