Már okoskanala is van a Google-nak

Liftware
Vágólapra másolva!
Remegő kézzel is könnyű étkezni a Liftware nevű kanállal, mert stabilizátor van rajta.
Vágólapra másolva!

A Google bejelentette, hogy felvásárolja az amerikai Lift Labs céget: a társaság tavaly rukkolt elő egy speciális kanállal, amely a Parkinson-kórban, vagy más, kézremegést okozó idegrendszeri betegségben szenvedők életét könnyíti meg.

Hetven százalékkal kevesebb remegés

A Liftware kanálnak különleges, vastag nyele van, amelynek belsejébe a mozifilmes kamerákban alkalmazott képstabilizáló állványokhoz hasonló stabilizátort építettek. Ez apró akkumulátorokról működik, a rezgést ellensúlyozó mozgásokat pedig egy apró áramkör koordinálja, amely az okostelefonokéhoz hasonló, gyorsulásmérő szenzorokkal van felszerelve.

A Liftware stabilizált kanál Forrás: Origo



Az elektronika és a beépített motor segítségével hetven százalékkal tudják csökkenteni a kézremegés hatását. Ez már jelentős segítség ahhoz, hogy a betegek komoly nehézség nélkül a szájukhoz emeljék a kanalat, és normálisan étkezni tudjanak. Egy töltéssel a szuperkanál több napig használható, és nyeléhez a kanál helyett akár egy villát is lehet csatolni.

Az X laboratórium része lesz

Nem közölte a Google, hogy mennyi pénzt adott a Lift Labsért, de azt igen, hogy a kanalat kifejlesztő cég a sofőr nélküli autókkkal és robotokkal, okosszemüveggel is foglalkozó X laboratórium része lesz. A Liftware kanál vezérléséhez szükséges algoritmusok kidolgozása nagyjából két évet vett igénybe, tavaly ősszel mutatták be a terméket.

Liftware Forrás: Lift Labs



A stabilizált okoskanál 295 dollárba, vagyis nagyjából hetvenkétezer forintba kerül, a nyélre csatolható evőeszközökért pedig 20 dollárt, nagyjából ötezer forintot kérnek. A Lift Labs Parkinson-kórban szenvedők járását segítő alkalmazást is fejlesztett ki, amely egy megfelelő ritmus lejátszásával segíti a mozgáskoordinációt.