Ismert honlapok tiltakoznak a lassításuk ellen

loading internet lassítás battleforthenet
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat azt szeretné, ha fizetnének azért, hogy a netezők gyorsan érjék el őket. Ettől még a pornóoldalak is bepánikoltak.
Vágólapra másolva!

A szeptember 10-ére meghirdetett Battle for the Net (harc az internetért) kezdeményezés életre keltői az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) új szabályai ellen tiltakoznak.

Bár a tiltakozást "az internetlassítás napjaként" hirdették meg, az oldalak elérése nem fog akadozni. Mindössze arról van szó: a résztvevők egy olyan, lassú betöltődést utánzó ikont helyeznek el az oldalon, amely a kezdeményezés honlapjára mutat.

Mitől félnek a honlapok?

Az FCC szeretné megváltoztatni a telekommunikációs szolgáltatások működtetésére vonatkozó jogszabályokat. Azok lehetővé tennék, hogy a jövőben az internetszolgáltatók pénzt kérjenek a honlapok, online szolgáltatások üzemeltetőitől a prémium sávszélességért. Ennek értelmében például az internetszolgáltató nem csak az előfizetői díjakból tarthatná el magát, de mondjuk a Google-tól vagy a Netflix videotékától is kérhetne pénzt azért, hogy kiemelt sávszélességet biztosítson ügyfelei számára az adott szolgáltatás használatához.

Forrás: battleforthenet.com


Ez a gyakorlat a tiltakozók szerint sértheti az internet működésének semlegességét, mivel az olyan óriáscégek, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook, könnyen vásárolhatnak kiemelt minőségű hozzáféréseket szolgáltatásaikhoz, míg a kisebb startup cégek ezt nem engedhetik meg maguknak. Az új gyakorlat közlekedési hasonlattal élve a tőkeerős cégek adatait a belső sávban engedné száguldani, a kicsikét pedig a külső forgalmi sávba kényszerítené.

Akik nem akarnak kivételezést

A kezdeményezéshez számos szervezet és honlap, többek közt a Mozilla, a Digg, a WordPress, a Vimeo és a WordPress is csatlakozott. A Guardian híradása szerint két ismert pornószájt, a Redtube és a Pornhub is tiltakozni fog, mert félti jövőjét az új szabályozástól. Ami nem csoda, hiszen ezek az oldalak használata sok sávszélességet igényel, mivel leginkább videókat kínálnak megtekintésre. Mindkét oldal egy luxemburgi vállalat, a Mindgeek tulajdonában van, a cég szóvivője szerint legalább ötvenmillió ember fogja egy nap alatt olvasni a tiltakozást oldalaikon.

Bár korábban a priorizált elérések ellen foglalt állást az Amazon, a Facebook, a Google és a Netflix online téka is, ezek a cégek egyelőre nem csatlakoztak a tiltakozáshoz. Bár a szabályozás csak az amerikai szolgáltatásokra vonatkozna, ez globálisan is befolyásolhatja a világháló működését, hiszen jelentős adatforgalom megy keresztül az Egyesült Államokon.

A Battle for the Net kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, még appfejlesztők is: őket arra buzdítják, hogy alkalmazásaikból küldjenek ki figyelmeztetéseket a felhasználóknak a tervezett változtatásokról. Az FCC várhatóan még az idén dönt arról, hogy életbe lépteti-e a tervezett jogszabályokat.