Mit fog tudni az új iPhone?

apple apple store iphone
Vágólapra másolva!
Nagyra nő, jó akkumulátora lesz, és valószínűleg egy okosóra is érkezik hozzá. Mit jelenthet be este a Apple?
Vágólapra másolva!

Emlékszik, mi történt tavaly ilyenkor? Tim Cook Cupertinóban kisétált a színpadra, és kollégáival bemutatta az előző évi iPhone 5 színes változatát, és egy másik, aranyszínben is elérhető verziót, az 5S-t is, amely ujjlenyomat alapján is képes felismerni a tulajdonosát. Bár az új modellekből a korábbiaknál többet adtak el, nem csoda, hogy nem volt túl nagy tolongás az Apple mobiljainak tavalyi premierjein, a készülék forradalmi újdonságot nem kínált, az évek során pedig felzárkóztak hozzá az androidos riválisok.

Elvileg az idén óriási újdonságokkal rukkol elő a cég, hiszen az eredeti Macintosh bemutatójának helyszínén, a cupertinói Flint Előadó-művészeti Központ mellett egy kisebb épületet húzott fel a bemutatóra. Az építmény méretei hatalmasak, de nem tudni, mit rejtenek a fehér falak, színpadot vagy valami egészen mást.

Itt lesz a bemutató

Mitől lehet jobb az Apple okosórája a többinél?

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Apple az iPhone-ok mellett az évek óta pletykált iWatch okosórát is bejelenti, mivel a cég divattal foglalkozó bloggereket és neves divatlapok újságíróit is meghívta a keddi termékbejelentésre. Közülük többeket az Apple most először invitál termékbemutatójára, a korábbi iPhone-ok premierjére még nem voltak hivatalosak.

Így is kinézhet az iWatch, de ez csak egy nem hivatalos koncepció, Thomas Bogner munkája Forrás: Thomas Bogner

Nehéz elképzelni, milyen extrát nyújthat egy okosóra akkor, ha az Apple fejleszti: Jony Ive, a cég vezető dizájnere szerint "Svájc bajban lesz", ha cége kiadja az órát. De mit tud majd azon kívül, hogy csipog, ha üzenetet kapunk? A mozgásérzékelő szenzor mellett rakhatnak bele érintéses fizetési megoldást, így akár kiválthatja a bankkártyát is. Lehetséges, hogy az Apple otthonvezérlő rendszeréhez ez lesz a kulcs? De mi történik, ha lemerül? Ezt még senki sem tudja.

A riválisok miatt nagyobb lesz az iPhone

Magyar idő szerint este hétkor biztosan kiderül, hogy az Apple mivel próbál felülkerekedni a főleg androidos konkurencián, amelynek készülékeibe egyre nagyobb kijelzők kerülnek. Bár egy újabb Android-mobil már egyre nehezebben fér el a zsebben, a tepsimobilnak is becézett készülékek egyre népszerűbbek, mivel elfér bennük nagy kapacitású akkumulátor is.

Mostanra elég sok információ szivárgott ki az új iPhone-ban használt alkatrészekről, így már borítékolható, hogy az Apple is kénytelen a tepsi méretű készülékek felé nyitni. Pedig a cég éveken át tudatosan tartotta magát ahhoz, hogy egy okostelefonnak kompakt méretűnek kell lennie. Míg a tavalyi és az az előtti iPhone-ok négycolos kivitelben készültek, az új modellek 4,7 és 5,5 colos képernyővel várhatók – magyarázta az Origónak Horváth András, az iStyle nevű Apple-kereskedés vezetője.

Forrás: AFP/John Moore

Ő egyébként Kínából már rendelt egy olyan, műanyagból készült makettet, amelyet az új iPhone-ról kiszivárgott információk alapján terveztek, hogy kitapasztalhassa, mennyire praktikus az új méret. A működésképtelen makett megtapogatása alapján az új iPhone-ok elődeikkel ellentétben nem használhatók könnyen fél kézzel. Elvileg ezen segíthet egy egykezes módnak nevezett, egyelőre csak pletykákban létező funkció, amely a kijelző egyetlen oldalára zsúfolja a fontos virtuális gombokat.

Horváth András szerint kizárólag a konkurencia nyomására kerül nagyobb kijelző az iPhone-ba: ha ugyanis valaki egy boltban összehasonlít két okostelefont, jó eséllyel a nagyobbat tartja jobbnak. Ráadásul a használati szokások is változnak, az emberek egyre kevesebbet beszélgetnek, egyre többet chatelnek, facebookoznak és moziznak a telefonjukon. Ezt pedig kényelmesebb minél nagyobb kijelzővel tenni.

Még nem tudni, milyen felbontást használnak majd az új iPhone-ok, de a képméret növelése miatt a felbontást is emelni kell a Retina képminőség eléréséhez. Ez azonban nem okozhat gondot, hiszen az iPhone-nál olcsóbb LG G3 okostelefont is a full-HD-nál nagyobb felbontású kijelzővel szerelik.

Végre rendes akkumulátora lehet az iPhone-nak

Haszna is lesz azonban a nagyobb kijelzőnek: könnyebb lesz gépelni a telefonon, ami most már fekvő módban is elérhetővé válik az appok, így például a telefonkönyv vagy a naptár esetében is – legalábbis erre utalnak a megjelenés előtt álló iOS 8-ból származó kódrészletek.

A nagy kijelző mögött a korábbinál nagyobb méretű és kapacitású akkumulátornak is lesz helye. A Macrumors hírportál birtokába jutott információk szerint az 5,5 colos iPhone-ba 2915 milliamperórás akkumulátor kerül, ami a korábbinál hosszabb üzemidőt biztosíthat. Ehhez hasonló kapacitású telepet a kétnapos üzemidejű tepsimobilokban alkalmaznak, de azt nehéz megjósolni, hogy az új iPhone-ba kerülő izmosabb processzor és a nagyobb képernyő mennyi energiát fogyaszt majd, és elég lesz-e másnaponta feltölteni az Apple mobiljait. A 4,7 colos iPhone-ba 1810 milliamperórás telepet várnak, ami biztosan nem nyújt kétnapos üzemidőt.

Így nézhet ki az iPhone 6, de ez még csak egy koncepció Forrás: 9to5mac.com

Horváth András arra számít, hogy az új iPhone végleges változata a kiszivárgott képek közül a legömbölyített szélű típusra fog hasonlítani, a telefon háza pedig nem lesz vastagabb 6,7 milliméternél. Nagyobb felbontású, talán optikai stabilizátorral is felszerelt digitális kamerát is várnak az iPhone-ba, a korábbinál nagyobb teljesítményű A8 processzor mellett.

Bankkártyát helyettesítő, érintés nélküli fizetésre már egyszerű androidos mobilok is képesek NFC-lapkával felszerelve, megfelelő szolgáltatások segítségével. Egy ilyen lapka akár a céges vagy edzőtermi belépőkártyát is kiválthatja, így nagyon valószínű, hogy az Apple is beépíti végre a készülékébe. De nem egy általános szabványt támogató megoldásra érdemes számítani, hanem valamilyen egyedire, amelyet valamelyik nagy bankkártyás céggel közösen indítanak el.

Az Egyesült Államokban várhatóan még szeptemberben árulni kezdik az új telefonokat, Magyarország a bevezetés második körében szokott helyet kapni, így októberi premiert jósolunk a készüléknek.