Ezekért a mobilokért nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia

Az új Moto G okostelefon
Vágólapra másolva!
A csúcsmodellek mellett egy sor jutányos árú készülék is érkezik az idén. A legígéretesebbeket szedtük össze.
Vágólapra másolva!

Megbánta már, hogy két éve az olcsóbbik okosmobilt választotta, és most egy csigalassú, állandóan lemerülő telefonnal küszködik? A berlini IFA-n bemutatkozott az idén karácsonyig megjelenő okostelefonok zöme. Ezúttal nem a Samsung Galaxy Note 4-hez hasonló csúcsmodellekre, hanem a jutányos árú, jó vételnek számító típusokra koncentráltunk.

Ilyen egy tisztességes mobil, ha olcsó

Hivatalos forgalmazó híján csak kis boltokban lehet megvenni Magyarországon a tavaly karácsonykor bejelentett, rendkívül kedvező árú Moto G nevű készüléket, pedig most már itt az utódja is – remélhetőleg ez jobban elterjed majd. Specifikációi alapján a 2014-es Motorola Moto G az év egyik legjobb vétele lesz, mivel kártyafüggetlenül 60 ezer forint körüli áron lesz megvásárolható októbertől.

Az új Moto G okostelefon Forrás:Daniel Boczarski / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ötcolos AMOLED képernyője van, ami HD-felbontású (ez 1280 x 720 pixelt jelent), és Gorilla-üveg védi a karcoktól. Belül négymagos processzor és egy gigabájt memória található, ami bőven elegendő minden szolgáltatás tisztességes futtatására – egyedül a 4G-t kell nélkülözni. A telefonra előlapi sztereó hangszórót is szereltek a jobb hangzás érdekében, így például a YouTube-videókat is az elődnél jobb minőségben lehet élvezni rajta.

Belső tárhelye típustól függően 8–16 gigabájtos microSD-kártyával bővíthető. A beépített hátlapi kamera 8 megapixeles fotókat és HD-felbontású videókat rögzít, az előlapi egy extrák nélküli, két megapixeles fajta. Az akkumulátor kapacitása 2070 milliamperóra, ez a naponta feltöltendő kategóriát jelenti. Bár a telefon Android 4.4 szoftverrel kerül forgalomba, a megújuló kezelőfelületet kínáló Android L is megjelenik majd rá. Olcsósága miatt ez a telefon teljesen hétköznapi, műanyag hátlapos kinézetű, de ez utóbbi alkatrészét különböző színűekre lehet cserélni.

Ezt vegye, ha irtózik a tepsimobiloktól!

Nem vonzzák az óriásképernyős készülékek? Válasszon kompakt méretű mobilt! A Sony Xperia E ára még nem ismert, de a Sony szerint az új készülék a megfizethető kategóriában lesz elérhető. Szerintünk 50 ezer forint alatti áron lehet versenyképes, mert sok paramétere gyengébb a Moto G-nél, bár ez a készülék például támogatja a 4G-t is.

Sony Xperia E Forrás: Sony

Az Xperia E ma már kompaktnak számító, 4,5 colos képernyővel rendelkezik – még így is nagyobb az iPhone 5S-nél –, felbontása viszont csak 854 x 480 pixel, az üvegfelület karcálló kivitelű. Ezzel a telefonnal csak 5 megapixeles fotókat és full-HD-s videókat lehet felvenni, ám ehhez az alap 4 gigabájtos memóriát érdemes felbővíteni pluszban megvett memóriakártyával. Ebben a telefonban is négymagos lapka működik, és a kategóriához képest nagy, 2300 milliamperórás akkumulátorával akár két napig is ki lehet húzni egy töltéssel – bár ezt csak a gyártó állítja.

Egy majdnem csúcsmobil...

A HTC új Desire 820-asa már nem kimondottan olcsó készülék, de kártyafüggetlenül 100 ezer forint körüli áron várható. Mit nyújt ezért? HD-felbontású, 5,5 colos képernyőt, izmos processzorral. A lapka cselesen működik: készenléti üzemben egyetlen, egy gigahertzes lapka szolgálja ki a működést, terheléskor pedig egy négymagos, másfél gigahertzes chip aktiválódik.

HTC Desire 820 Forrás: HTC

Ez a telefon is támogatja a 4G-t, hátlapi kamerája 13 megapixeles, nagy fényerejű típus, de a képernyő mellé is a szokásosnál jobb, 8 megapixeles kamera került a szelfizéshez. Beépített hangszórói prémiumhangzást biztosítanak, és a HTC már most bejelentette, hogy biztosan frissíthető lesz a készülék az új Android L szoftverre. A 2600 milliamperórás akkumulátora ezzel a nagy képernyővel valószínűleg napi töltést igényel majd.

...és egy másik

A Desire 820-aséhoz rendkívül hasonló paraméterekkel rendelkezik, de valamivel olcsóbb lesz a Huawei Ascend G7-es telefonja. A gyártó nanofröccsöntési technológiával alakította ki a telefon egybefüggő testét, így a készülék eleve nem kelti olcsó műanyag hatását.

Huawei Ascend G7 Forrás: Huawei

A képernyője ugyancsak 5,5 colos, HD-felbontású, négymagos lapka futtatja a rendszert, a 3000 milliamperórás akkumulátor pedig kétnapos üzemre is képes. A telefont a Samsungokéhoz hasonló takarékos módba is lehet kapcsolni: ilyenkor tízszázalékos töltöttség mellett még egy napnyi rendelkezésre állást biztosít. Ez a készülék is támogatja a 4G-t, hátlapi, 13 megapixeles kamerája 28 milliméteres, nagylátószögű lencsét használ, az előlapi 5 megapixeles pedig 88 fokban lát, kimondottan a szelfizést segítendő. Novembertől lehet majd megvenni.

Tepsimobil viszonylag jó áron

Péklapát méretű kezei vannak, és a lehető legnagyobb mobilra vágyik? Az új Alcatel One Touch Hero 2 lehet a jó választás. Ez a hatcolos tepsimobil már majdnem akkora, mint egy táblagép. Bár a márkanév francia gyártású készüléket sejtet, az Alcatel-Lucent a kínai TCL céggel közösen gyártja mobiltelefonjait: nem csoda, hogy a noname kínai készülékekből ismert MediaTek lapka dolgozik ebben is.

Alcatel One Touch Hero 2 Forrás: Alcatel

A készülék hatalmas, a kijelzője full-HD felbontású, és nagyon vékony, vastagsága csupán 7,9 milliméter. A jókora gépházba nagy, 3100 milliamperóra kapacitású akkumulátor is elfér, ami elvileg többnapos üzemet is biztosítani tud. Ez a telefon is támogatja a 4G-t, jár hozzá érintőpálcika, és egy speciális, belülről érintésérzékeny, világító felülettel felszerelt tokot is lehet hozzá venni, ami zenei alkalmazásokkal használható. Fotókból a hátlap felől 13 megapixeleset, szelfiből 5 megapixeleset, videóból full-HD-t rögzít, és optikai képstabilizációval is rendelkezik. Még egy kiegészítőnek is szánt butatelefont is árulni fog hozzá a gyártó, amivel Bluetoothon keresztül lehet hívásokat, üzeneteket fogadni anélkül, hogy az óriásmobilt elővennénk a táskából. A One Touch Hero 2 még szeptember végén megérkezik 110 ezer forint körüli kártyafüggetlen áron.

Már a Nokiából is van szelfimobil

Hatvanezer forintért lehet majd megvenni a már Microsoft berkein belül működő Nokia mobilgyártó új, Lumia 730-as modelljét. A 4,7 colos készülék extrája a nagylátószögű, 24 milliméteres, 5 megapixeles felbontásban dolgozó előlapi kamera.

A Nokia Lumia 730 Forrás: Microsoft

A hátlapi kamera ugyan csak 6,7 megapixeles, de Carl Zeiss optikát tartalmaz, és jó minőségű képérzékelő szenzort. A telefon HD-felbontású AMOLED-kijelzővel van felszerelve, amelyet Gorilla-üveg is óv, egyedül a 4G támogatása hiányzik belőle. 2200 milliamperórás akkumulátora valószínűleg napi töltést igényel majd – a korábbi Nokiákkal szerzett tapasztalataink alapján.