Megjelent az Asus első okosórája

asus zenwatch
Egy hagyományos órához haasonlít a Zenwatch
Vágólapra másolva!
A berlini IFA-kiállításon mutatta be első okosóráját az Asus. A Zenwatch férfias, robusztus külsőt kapott, puha nőies ívekkel.
Vágólapra másolva!

Első okosóráját mutatta be az IFA kiállításon az Asus. A Zenwatch okosóra már a Google új, kimondottan viselhető eszközökre szánt szoftverét, az Android Weart futtatja. Az óra külseje azért látványos, mert ívelt, hajlított AMOLED-kijelzője van: ez 1,63 colos méretű, 320x320 pixeles felbontás mellett, a karcolódástól pedig a legújabb Gorilla-öveg óvja.

Szíja valódi bőr, a vékony ezüst és rózsaarany kerettel ellátott kijelzővel egy luxusórához hasonlóan rásimul a csuklóra, és kényelmes lesz hordani. Egyelőre barna színű szíjjal mutatták be, de a gyártó tervei szerint más kivitelben is kapható lesz.

Egyelőre barna szíjjal lesz csak kapható Forrás: Asus

A rozsdamentes acél és a bőr szíj miatt nehéz, robusztus hatást kelt az óra. Alapállapotban egy hagyományos óralapot mutat, hozzáérve, vagy hanggal vezérelve jönnek elő az egyéb funkciók ikonjai.

Az Android Wear rendszeren számos alkalmazás, így elsősorban egészségügyi, fitnesz, zene, navigációs appok érhetőek el. A Zenwatch vízálló, így akár úszni is lehet vele. A Samsung villogó pulzusszámlálójával ellentétben azonban az Asus a kijelző alsó felére építette be szenzorait.

Egy hagyományos órához hasonlít a Zenwatch Forrás: Asus

Egy Android-alapú készülékkel párosítva az óra a Tap Tap és a Find My Phone szolgáltatásoknak köszönhetően bármikor megmutatja, hol hagytuk telefonunkat vagy táblagépünket. A Zenwatch képes érintéssel feloldani a mobilkészülékeinket, így nem kell minden egyes alkalommal beütni a kódot, vagy feloldani manuálisan a telefont, ha megnéznénk az értesítéseket. Ha hívás közben végigsimítunk a képernyőn, az óra automatikusan némít.

Ívelt AMOLED-kijelzőt kapott az okosóra Forrás: Asus

A Zenwatch beépített pulzus-, és lépésszámlálót is tartalmaz, illetve sportoláshoz hasznos szolgáltatásokat nyújt. Infravörös adóval is felszerelték, így akár tévétávirányítóként is használható, bár fő funkciója ugyanaz, mint a konkurenciánál: a hívások, üzenetek fogadása a telefon elővétele nélkül.

Az ASUS okosórája 4 gigabájt tárhelyet, és fél gigabájt memóriát kapott. Processzora 1,2 gigahertzes, Qualcomm gyártmányú. A Zenwatch nem kapott micro-USB töltési lehetőséget, így külön a készülékhez tervezett töltőállomással lehet csak tölteni. Beépített lítium-polimer akkumulátora 1,4 wattóra kapacitású, a gyártó szerint egy napot kibír töltés nélkül, ez azonban ekkora kijelző mellett megkérdőjelezhető.

A gyártó reményei szerint karácsonyra kerül a boltokba Nagy-Britanniában, és talán Európa más országaiban is. Ára 200 euró, vagyis hatvanezer forint körül várható.

Kijelzőjén alapállapotban egy óra ketyeg, amíg hozzá nem érünk, vagy hangalapú vezérléssel nem adunk parancsot Forrás: Asus