Nő a kereslet az okostelefonok iránt

2014.09.01. 16:05

Legalább húszezer, de akár százezer új munkásra is szükség lesz a tajvani Foxconn kínai gyáraiban, mivel egyre nő a kereslet az okostelefonok iránt.

A kínai állásportálokat az elmúlt napokban szinte elárasztották a Foxconn hirdetései. Az Apple-nek, a Sonynak és a Nokiának is beszállító tajvani vállalat észak-kínai gyártóegységébe keres az ott dolgozó több mint 50 ezer munkás mellé újabb 20 ezret, hogy a kibővített üzeme teljes létszámmal működjön.

Az iPhone 6 miatt van felvétel

Az amerikai Apple a telefonsorozata legújabb, iPhone 6-os modelljét várhatóan a jövő héten dobja piacra. A kínai sajtó szerint emiatt akár 100 ezer új munkásra is szüksége lehet a Foxconn-nak. Az iPhone-ok hatalmas népszerűségnek örvendenek az országban, de a cég a globális piacra is szállít.

A vállalat az elmúlt évben 3,2 milliárd jüant (125 milliárd forint) invesztált a bővítésbe, hogy az okostelefonok iránti, folyamatosan növekvő hazai és globális keresletet ki tudja elégíteni. A gyárból tavaly 6 millió mobiltelefon került ki, összesen 1,2 milliárd dollár értékben, az idei érték a 9 millió egységet is elérheti. Az interneten túl a vállalat a szabad munkaerőben gazdagabb belső-kínai tartományokban hirdet, forgalmas csomópontok, vasútállomások környékén.

A cég 1,2 millió dolgozót foglalkoztat a kelet-ázsiai országban, fő gyárai a sanhszi Tajjüan mellett a dél-kínai Sencsenben és a közép-kínai Csengcsouban vannak.

Sokat romlott a cég imidzse

A Foxconn megítélése az elmúlt években sokat romlott, a cég neve többször szerepelt a kínai és a nemzetközi sajtó címlapjain az embertelen munkakörülmények, munkajogi szabálysértések, kiskorúak foglalkoztatása és túlóráztatás miatt. A Foxconn több munkatársa öngyilkos lett, januárban a cég menedzsmentjének több tagját korrupció miatt őrizetbe vették.