Feltörték az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszert

Rakétakilövés, Gáza város, izraeli-palesztin konfliktus
A picture taken from Gaza city shows the smoke that results from the launch of a long-range rocket from the north of the city towards Israel on July 12, 2014 following an advance warning of the attack by Ezzedine al-Qassam Brigades, the military wing of Hamas. Gaza militants fired several rockets towards Jerusalem and Tel Aviv, the army said, with no reports of injuries, as Israel continued to bomb the coastal enclave. Three of the four Tel Aviv rockets were intercepted by the Iron Dome missile defence system, and the Jerusalem-bound rockets fell short, hitting two West Bank cities. AFP PHOTO /THOMAS COEX
Vágólapra másolva!
A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszerrel kapcsolatos titkos adatokhoz jutottak hozzá vélhetően kínai hackerek, akik célzottan a rendszer kidolgozásában részt vevő biztonsági vállalatokat támadták.
Vágólapra másolva!

Titkos katonai dokumentumokat tulajdonítottak el hackerek két kormányzati tulajdonban lévő izraeli vállalattól, amely részt vett a Vaskupola légvédelmi rendszer létrehozásában - közölte a BBC egy titkosszolgálati jelentésre hivatkozva. A beszámolót hétfőn hozta nyilvánosságra a KrebsonSecurity biztonsági cég.

Eszerint a Kibertechnikai Szolgálatok (CyberESI) 2011 és 2012 között nyolc hónapon át figyelte meg a támadási folyamatokat. Az ellopott iratok között volt a továbbfejlesztett Arrow III légvédelmi rendszerről, ballisztikus rakétákról, és pilóta nélküli repülőgépekről, másnéven drónokról (UAV) szóló leírás.

A támadás módja Kínára vall

Tavalyi riportjában a hivatal úgy összegzett, a támadás módja és a használt hálózatok alapján valószínűsíthető, hogy kínai elkövetőkról van szó. “Az adatok természete, amellyel a megtámadott vállalatok dolgoznak, azt sugallja, hogy a hackerek kimondottan a Vaskupola légvédelmi rendszerrel kapcsolatos információk után kutattak”.

Létfontosságú a Vaskupola

A Vaskupola a jelenlegi fegyveres konfliktus közepette fontos szerepet tölt be: hatástalanítja a palesztinok által indított rakétákat, kivédi a légicsapásokat, megvédve a zsidó állam polgárait. A technológia nélkül az áldozatok száma sokkal magasabb volna.

A 72 órás tűzszünet során készített összegzés szerint 2925 rakétát indítottak a Gázai övezetből az elmúlt 25 nap során. Ezek közül a Vaskupola 520 olyan rakétát semlegesített, amely lakott területen landolt volna.

A cégek nem észlelték a beavatkozást

A rakéták és vadászrepülőgépek fejlesztésével foglalkozó Izraeli Légvédelmi Konszern (IAI) tagadta, hogy a támadók titkos adatokhoz jutottak volna hozzá. Közölték, katonaihoz nem, csupán polgári célú hálózatokhoz fértek hozzá. Az 1948-ban alapított Rafael Légvédelmi Rendszerek, föld-levegő rakétákat gyártó cég is úgy reagált: nem észleltek külső beavatkozás hálózatukon.

Sorra indítja a rakétákat Izrael és a Hamász is Forrás: AFP/Thomas Coex

A jelentés mégis arra utal, több gigabájtnyi adatot loptak el tőlük, melyek segítségével akár védelmi szoftvereket tudnak hatástalanítani, azonosításhoz szükséges felhasználónevekhez és jelszavakhoz jutottak hozzá.

A támadásban érintett volt egy harmadik vállalat, az izraeli védelmi erők egyik fő beszállítója, az eredetileg amerikai Elisra. Tőlük a katonai specifikációk, és a pilóta nélküli repülőgépek mappából loptak el adatokat, illetve fértek hozzá a felsővezetés e-mail fiókjaihoz.

Tavaly Amerikát támadták így

Nem ez az első kiterjedt kínai támadás. Tavaly a Pentagon azzal vádolta meg az ázsiai országot, hogy szervezett kiberkémkedési kampányt indított amerikai diplomáciai, gazdasági és védelmi szervezetek ellen. A mostani izraeli támadásnak nagyon hasonló jellegzetességei voltak. Az ipari kémkedésnél használt módszereket alkalmazva célzott támadásokat hajtottak végre.