Egy magyar mobil csak pénzért lehet szabad

Free Hand Mobile Phone Mobile  Sim Card Smartphone  Free card sim kártya csere
Sim kártya csere
Vágólapra másolva!
Amerikában nem csak lőfegyvert tarthat otthon bárki, nemsokára újból legálissá teszik mobilok házilagos kikódolását is. Itthon mindkét dolog bűncselekmény. Hogyan használhatja mégis idegen szolgáltató SIM-kártyáját akciósan vett telefonjában?
Vágólapra másolva!

Már csak Barack Obama aláírására vár az az amerikai törvény, amelynek értelmében az országban működő mobilszolgáltatóktól vásárolt telefonokat bárki függetlenítheti anélkül, hogy ezzel jogsértést követne el. Ez a gyakorlat tavaly vált jogsértővé a vonatkozó jogszabály egyik kitételének hatályon kívül kerülése miatt, és a jövő évtől válhat megint legálissá, ha az új szabályozás életbe lép.

Mi az a hálózatfüggetlenítés?

A SIM-Locknak vagy Service Provider Locknak nevezett eljárás világszerte elterjedt, ez egy hálózati zárat jelent: a készülék csak az előzetesen megadott szolgáltató SIM-kártyájával fog csatlakozni a mobilhálózatra.

Forrás: Photononstop/Nathan Alliard


Miért van rá szükség? Nem a felhasználók, hanem a szolgáltatók üzleti érdekei miatt. A cégek ugyanis a legtöbb telefont árkedvezménnyel, kamatmentes részletfizetéssel adják el, nem érdekük, hogy az ilyen készüléket beszerző ügyfél egyszerűen kiköthessen a konkurenciánál. A hálózati zár utólagos szoftveres módosításként kerül fel a telefonokra, így előfordul, hogy egy-egy új típusból érkező sorozatokat a cégek még korlátozás nélkül adnak el.

Ha nem a szolgáltató függetlenít, az bűncselekmény

A hálózati korlátozás feloldása a legtöbb készülék esetében egy kód bevitelével történik, amit a szolgáltató munkatársai tudnak generálni. Ha a feloldás nem ezen a módon, hanem például a mobil szoftverének módosításával, vagy akár internetes forrásból beszerzett kód felhasználásával történik, az bűncselekménynek minősül - magyarázta az Origónak dr. Ormós Zoltán, internetes esetekre szakosodott ügyvéd. Ezzel szemben az Egyesült Államokban - várhatóan a jövő évtől - a hasonló módosításokat nem bünteti majd a törvény.

Nincs külön telefonok függetlenítésére vonatkozó előírás a magyar jogszabályok között, az ilyen esetekre így azok a szabályok vonatkoznak, mint a számítógépes rendszerek feltörésére. Ormós szerint nem valószínű, hogy például az "információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása tényállás" alapján egy büntetlen előéletű magyar állampolgár börtönbüntetést kapjon, de pénzbüntetés megfizetésére így is kötelezhetik. Ha valaki üzletszerűen foglalkozik a telefonok illegális kikódolásával, azt akár hároméves szabadságvesztésre is ítélhetik.

Kevesebb a telefonfeltörő

Az Origónak egy rendőrségi forrás úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb illegális telefonfeltörős esetet tíz-tizenöt éve indították, most már sokkal kevesebb ilyen ügy van folyamatban. A mobilszolgáltatók egyébként nem látják, hogy a hálózatukra kapcsolódó készüléken aktív, vagy bármilyen módon ki van-e kapcsolva a hálózati korlátozás.

Forrás: AFP/Ishara Kodikara

Napjainkban már többnyire akkor lehet csak jó áron elvinni egy jobb okostelefont, ha nemcsak magára az előfizetésre, hanem különböző szolgáltatásokra - például mobilinternetre, korlátlan híváscsomagra - is hűséget vállal a vásárló. Ha pedig amúgy is havi sok ezer forintot kell fizetnie az egyik szolgáltatónak, nem éri meg átmenni egy másikhoz.

A hűséget nem érdemes megszegni

Ha a vállalt szolgáltatások havidíját nem fizeti egy ügyfél, vagy más módon szegi meg a hűséget, a szerződésben előzetesen rögzített kötbért kell kifizetnie, vagyis gyakorlatilag meg kell fizetnie az - egy jobb okostelefon esetében - akár több mint kétszázezer forintos listaárát a telefonnak. Nem véletlen, hogy feltöltőkártyás konstrukcióban kínált telefonok az esetek többségében alig olcsóbbak a márkaboltokban megvehető, kártyafüggetlen típusoknál.

Ha valaki nem fizeti a telefon árának részleteit, a telefont egyedileg azonosító IMEI-szám alapján a szolgáltató jogosult letiltani a telefont: így az nemcsak a hazai mobilcégeknél, de GSM Szövetség egyetlen tagszolgáltatójánál sem fog működni - azaz semmilyen civilizált országban. Egy ilyen tiltást ráadásul nem is lehet soha többé visszavonni. Évekkel korábban azonban még át lehetett váltani egy kikódolt készülékkel egy rivális hálózatra is.

Függő mobilt vesz a magyar

A hazai mobilszolgáltatók legtöbb vásárlója hálózati korlátozással - és akciós áron - szerzi be készülékét. Hálózattól független mobilokat csak a két diszkont mobilszolgáltató, a Vodafone hálózatán üzemelő Tesco Mobile, és a Telekom és a Lidl közös márkája, a Blue mobile esetén érhető el a fő árlistáról.

Legálisan kódoltatná ki a mobilját? Megteheti!

Mindegyik hazai mobilcégnél van mód arra, hogy hivatalosan, legálisan távolítsák el ezt a korlátozást készülékekből. Ez például külföldi utazás esetén lehet praktikus, vagy akkor, ha valaki cégesmobil-előfizetést kap, de saját, másik szolgáltatónál vett készülékét szeretné használni, vagy odaadná mondjuk a nagymamájának, aki egy másik cég ügyfele. Ha viszont a szervizben észlelik, hogy valaki nem hivatalosan oldotta fel a készüléket, azonnal elvész a garancia.

A legjobb olyan esetben kérni a függetlenítést, ha nincs a készülékre hűségszerződés, hiszen egyébként előbb ki kell fizetnie a korábban már említett kötbért, vagyis kifizeti a telefon listaárát, és csak utána kérheti a függetlenítést.

Belekerül pár ezresbe

A Telekomnál (és a Blue mobile márkája esetében) egységesen 15 ezer forintért végzik el a kikódolást, a Telenornál pedig 7650 forintot kérnek el a műveletért. A Vodafone, és a cég hálózatán működő Tesco Mobile esetében a vásárlástól eltelt idő is számít: az első évben 20 ezer forint, a másodikban 10 ezer, azt követően viszont csak 2500 forint a hálózatfüggetlenítés díja.

Az összes mobilszolgáltató esetében a cégek saját kirendeltségein lehet elvégeztetni a kikódoltatást, a partnerüzletekben és szervizekben erre nincs mindig mód, és akár többnapos átfutással is számolni lehet. A mobilcégek szerint általában néhány perc alatt elvégezhető a művelet, ám ahhoz magunkkal kell vinni a számlát vagy a jótállási jegyet is.

A Vodafone-nál és a Tesco Mobile-nál mindez interneten keresztül is elvégezhető, bár a kódot nem elektronikus úton, hanem postai levélként küldik el az ügyfélnek, ami néhány nap alatt érkezik csak meg. A Telekomtól azt is megtudtuk, hogy ha egy ügyfél még 1998. április 1. előtt vásárolt ősmobilt akar kikódoltatni, azt térítésmentesen elvégzik neki.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.