Vágólapra másolva!
Jövő tavasszal itt az új Windows, visszatér benne a rendes Start menü, hogy ne utálják az emberek használni.
Vágólapra másolva!

Nagyon gyorsan repül az idő, a legtöbben még mindig "új Windowsként" hivatkoznak a Windows 8-ra, pedig az már 2012-ben megjelent, így a Microsoft szokásos, hároméves ütemezése alapján hamarosan már ennek az utódja is megérkezik.

Jövőre itt az új Windows

A ZDNet értesülései szerint már az idén ősszel elérhető lesz a Windows következő, Treshold (küszöb, határérték) nevet viselő kiadásának próbaváltozata, amelyet jövő tavasszal már a végleges verzió megjelenése követ. Ez tulajdonképpen a Windows 9 lesz, de azt még nem tudni, hogy a szoftver végül ezen vagy egy valamilyen márkanéven kerül majd a boltokba – ahogyan például a Windows XP és a Vista is.

A Windows 8 minden gépen a csempés felülettel fogadja a felhasználót Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

A Windows 8 megjelenésekor az volt a fő cél, hogy a rendszer táblagépeken is kényelmesen használható legyen – hiszen a korábbi Windowsok egérrel való bökdösésre szánt felülete még nem ilyen volt. Ám a fejlesztők átestek a ló túloldalára: hiába volt jó maga a rendszer, a Start menüt kiváltó új felület nem nyerte el az egeret és billentyűzetet használók tetszését. Bár az eredeti kialakításon azóta frissítésekkel többször is alakítottak, az eredeti Start menü végül nem került vissza a szoftverbe. Ez az új verzióban várhatóan kissé modernizált felületű lesz, valószínűleg appok csempéit is el lehet helyezni majd benne, nem csak egyszerű ikonok és mappák kapnak helyet benne.

Olyan lesz, amilyet megszoktunk

A ZDNet szerint a Windows 9 újítása az lesz, hogy eltérő felületet kínál majd a hagyományos és az érintőképernyős számítógépek tulajdonosai számára. Ennek részeként az egeret (vagy tapipadot) és billentyűzetet használók képernyőin nemcsak a Windows Asztal, de a Windows 7-ben megszokotthoz hasonlóan működő Start menü fogadja majd.

A Windows 8-ból ismert, csempeszerű ikonokkal szerelt felület csak az érintőkijelzős eszközökön jelenik meg. Az univerzális típusokon, amelyeken érintőképernyőt és billentyűt és tapipadot is használhatunk, a felhasználó maga választhat majd a felületek közül – írja a ZDNet.