Éjfélkor bezár az iWiW

leállt az iwiw
Vágólapra másolva!
Bezárása előtt utoljára még megsimogattuk a szervereit, de éjfélkor végleg bezár a magyar közösségi oldal. Nem lesz új tulajdonosa, a feltöltött adatokat pedig megsemmisítik.
Vágólapra másolva!

Az előzetes terveknek megfelelően hétfő éjfélkor leállítják az iWiW hálózatot. A Facebook előtt elindult, ám végül a jóval nagyobb tőkéből fejlesztett amerikai közösségi szájttal szemben alulmaradt honlap tizenkét éven át fogadta a felhasználókat.

Hétfő délben az iWiW-et kiszolgáló mintegy kétszáz szerver még a megszokott szekrényeiben berregett és villogott - ahogyan 2007 óta folyamatosan. Az iWiW-et kiszolgáló gépeket hét évvel ezelőtt még rendőri kísérettel költöztették jelenlegi lakóhelyükre, a Hungária körút közelében lévő, szuperbiztonságos adatközpontba, a Dataplexbe.

Még villogott a több száz gép

Az adatközpontot több méter magas acélkapu, betonpillérek és őrszolgálat védi a külső behatolótól, és kívül-belül be van kamerázva, a szünetmentes működésről pedig saját akkumulátorrendszer, illetve egy óriási dízelgenerátor gondoskodik áramszünet esetén. Előzetes engedéllyel, fémdetektoros motozás után juthattunk be a biztonsági kapun túlra, ott azonban kizárólag az iWiW szervereit fotózhattuk le.

Az iWiW egyik tárolórendszerén hamarosan megnyomják a kikapcsológombot (a képre kattintva galéria nyílik) Forrás: Origo



Több tucat, szerverek tárolására szolgáló szekrényt foglal el az iWiW, ezekben egy sor különböző célgép működik: az egyik például csak a lekérdezésekhez szükséges számításokat végzi, a másik csak adatokat tárol. A legtöbb helyet az utóbbiak foglalják el, hiszen a sok terabájtnyi felhasználói adat tárolását csak rengeteg merevlemezzel lehet megoldani úgy, hogy egy-egy winchester meghibásodása nyomán ne vesszenek el üzenetek, fotók vagy kapcsolatok: minden adatot többszörösen tároltak.

Annyi áramot fogyaszt, mint egy kis település

Az iWiW éjféli lekapcsolása során a szájt webes felülete válik elérhetetlenné, már az iWiW.hu domain sem a megszokott felületre fogja irányítani a felhasználókat. A rendszert kiszolgáló gépek százait a következő hetekben fogják szakszerűen leszerelni. A hálózatot elsősorban azért zárják be, mert a korábban több millió felhasználó egyidejű kiszolgálására épített rendszerét nem lehetett racionalizálni, az egyedi kialakításból adódóan nem lehetett egy bizonyos szintnél jobban minimalizálni a felhasznált gépek számát.

Az iWiW utolsó napján 186 darab számítógépen futott, amelyből nyolc az üzeneteket raktározta, húsz a fotókat, kettő pedig a felhasználók közötti kapcsolatokat tartotta nyilván. A hálózat sikereinek csúcsán mindegyik gépből több volt üzemben. A felhasználók által generált adatforgalom a néhány évvel korábbi több gigabitesről száz megabit körülire apadt. A bezárás hírére az oldal látogatottsága közel négyszeresére nőtt, ám egy héttel később újból az eredeti - napi hatvanezer látogató körüli - értékre esett vissza a forgalom. Bár a rendszert népszerűségének csúcsán másfélmillió ember használta egy nap, mostanra hatvanezer fősre csökkent a naponta belépők köre, a kiszolgáló hardverek havi áramfogyasztása azonban egy kisebb településnyi maradt.

Az iWiW egyik nagy rackszekrény-együttese (még két, nagyjából hasonló méretű területet foglalnak el a gépek) Forrás: Origo



A felhasználók aktivitásának csökkenésével már viszonylag kevés tárhelyet igényelnek az adatok: az iWiW-es fotók harminc terabájtot (tehát több mint harmincezer gigabájtot), az üzenetek nagyjából két terabájt helyet foglalnak el a gépeken. A teljes iWiW rendszere azonban minden adatbázisával és mentéseivel együtt is több mint száz terabájtnyi tárhelyet igényel, ami a redundáns tárolás miatt a gyakorlatban ennél több kapacitást jelent.

A legtöbb iWiW-es szerver nem számít modern típusnak, nagyjából a hardverek tíz százalékát - tehát tíz-húsz szervergépet - tud az Origo egyéb szolgáltatások működtetésére átcsoportosítani az adatok megsemmisítése után. Az infrastruktúra maradék részét a tervek szerint leselejtezik, ám ezek a gépek is adattároló komponenseik nélkül kerülnek új gazdáikhoz, a merevlemezek biztonságos megsemmisítéséről egy erre szakosodott társaság gondoskodik majd.

Százan akarták az iWiW-et, de nem voltak elég komolyak

Márpedig a bezárásra épp a felhasználók adatainak védelme érdekében kerül sor, ezért nem adta el az iWiW-et egyetlen érdeklődőnek sem az Origo Zrt. Kovács Gergely, a vállalat iWiW-működtetéséért felelős igazgatója szerint a hálózat bezárásának hírére mintegy száz érdeklődő jelezte, hogy szeretné megvásárolni az oldalt.

A T-Systems szuperbiztonságos adatközpontjában lakott az iWiW Forrás: Origo


Nemcsak cégek, de piramisjátékok szervezői is láttak üzleti lehetőséget az iWiW-ben. Rajtuk kívül lelkes magánszemélyek, baráti társaságok is szerették volna összedobni a pénzt az oldal működtetésére, de ők valószínűleg nem voltak tudatában annak, hogy a további működtetéshez teljesen újra kellett volna írni a rendszert, hogy a havi ötmilliós villanyszámlát generáló szerverrendszernél kisebb kapacitású hardveren is működjön. Kovács Gergely szerint azonban egyetlen érdeklődőnél sem láttak tökéletes garanciát a felhasználók adatainak védelmére.

Ahhoz, hogy a hálózat gazdát cseréljen, a magyar adatvédelmi szabályok értelmében minden egyes felhasználójának egyenként hozzájárulását kellett volna adnia ahhoz, hogy adatai egy új tulajdonos birtokába kerüljenek. A megszűnő iWiW-részleg vezetője kiemelte, hogy az iWiW semmiképpen nem kerül új tulajdonoshoz, éjfélkor bezárja kapuit, ezért minden olyan oldalt, amely iWiW-es adatokat akar bekérni, érdemes elkerülni, mert biztos, hogy semmi közük az eredeti szolgáltatáshoz.

Sok-sok merevlemez kellett az adatok redundáns tárolásához Forrás: Origo

Volt, aki most vasárnap regisztrált

Az iWiW működtetői szerint még a hálózat életének utolsó előtti napján is közel háromszáz új felhasználót regisztráltak, és mintegy négyezer üzenetet váltottak egymás között.

A hálózatról a bezárás hírére nagyjából ötvenezren iratkoztak le maguktól, az utolsó órákban is 4,55 millió felhasználó volt jelen az iWiW-en, ők összesen 423,3 millió ismeretséget jelöltek be egymás között. Közülük azonban mintegy négyszázezren igényeltek időkapszulát. (A hétfőn délig elérhető szolgáltatás egyetlen fájlba mentette le az összes képet, üzenetet és az ismerősök adatait.) A többiek éjfélig már csak manuális úton menthetik le kapcsolataikat, vagy készíthetnek egy utolsó mentést hírfolyamukról.

Még több merevlemez Forrás: Origo