Már működik az összelegózható okosmobil

Motorola, Project Ara
Vágólapra másolva!
A Google csodamobiljának prototípusa még gyakran lefagy, de már be lehet kapcsolni. Jövőre boltokba kerülhet az utólag bővíthető okostelefon.
Vágólapra másolva!

A Google I/O konferencián lehetett elsőként működés közben látni a Project Ara kódnéven fejlesztett moduláris okostelefont. Ennek lényege, hogy a készülék egyszerűen eltávolítható, és kicserélhető modulokból áll össze, akár kijelzőjét, wifijét, processzorát vagy a kameráját is bármikor házilag jobb típusra lehet cserélni.

Működik a csodamobil, de még lefagy

A telefont Paul Eremenko, a készülék fejlesztéséért felelős részleg vezetője mutatta be a konferencián részt vevő fejlesztőknek. Kinézetét tekintve az első prototípus még nem egyezik teljesen a készülék látványterveivel - oldalt például még csatlakozók lógnak ki belőle.

De már jelenlegi állapotában is bekapcsolható volt a készülék, noha az Ars Technica beszámolója szerint az Android csigalassúsággal, nagyjából egy percig töltődött be rajta, ám több próbálkozás során is lefagyott a rendszer. Eremenko azonban hangsúlyozta, hogy a bemutatott moduláris készülék egyenesen a cég fejlesztőközpontjából érkezett, nem véletlen, hogy nem működik tökéletesen. Az Ars Technica fotót is közölt a prototípusról.

Így nézhet majd ki a végleges készülék Forrás: Projectara.com

A jelenleg megvehető androidos készülékek esetében minden telefon rendszere az adott készülékhez szükséges illesztőprogramokat és egyéb szükséges járulékos programokat tartalmazza. Ez a módszer azonban nem lesz alkalmazható a moduláris készüléknél, hiszen ott az a cél, hogy bármelyik főalkatrészt egy teljesen újra lehessen cserélni, ezért teljesen át kell dolgozni a rendszert, de a tervek szerint az új szoftver tesztelhető verziója már őszre elkészülhet.

Egy lakás ára jár egy vadonatúj telefonmodulért

A fejlesztési vezető a bemutatón százezer dolláros, vagyis nagyjából 22 millió forintnak megfelelő díjat ajánlott fel annak a fejlesztőnek vagy csapatnak, amely elsőként rukkol elő olyan hardveres modullal, amely egy Project Ara telefonnal működik, és olyan szolgáltatást valósít meg, amely korábban még semmilyen okostelefonon nem volt elérhető. A modulnak szeptemberre kell elkészülnie.

Nem csupán ezért lesz különleges a moduláris telefon, hanem az alapját képező megoldásokért. A készülékbe dugott alkatrészmodulokat nem csavar vagy valamilyen kopásra hajlamos perem, hanem egy elektropermanens mágnes fogja a helyén tartani. Ennek az anyagnak az a sajátossága, hogy elektromos impulzussal lehet ki-be kapcsolni a vonzását, amelynek fenntartása az elektromágnessel eltérően nem igényel folyamatos áramellátást.

Motorola, Project Ara Forrás: Motorola

Ugyan a készülék végső formaterve és kialakítása még nem született meg, de Eremenko szerint a Google már kidolgozott egy olyan 3D-nyomtatási technológiát, amellyel a jelenlegi megoldásoknál ötvenszer gyorsabban lehet majd legyártani a moduláris telefon moduljainak műanyag borítását, később pedig már egyéb, például fémalkatrészek előállítását is ezzel a módszerrel akarják végezni.

A Google azt szeretné, ha a telefon első, többé-kevésbé működőképes prototípusait már idén ősszel használatba vehetnék a fejlesztők (az ehhet szükséges Androiddal), a telefon pedig már jövőre megvásárolható lenne a boltokban.