Idén minden kütyünket ellepi az Android

google io
Vágólapra másolva!
A karóránkra, a tévénkre, az autóra is megérkezik az idén a Google szoftvere. A mezei telefonos verziót pedig feltuningolják.
Vágólapra másolva!

Szerda este az I/O című fejlesztői konferenciájának megnyitóján mutatta meg a Google, hogy az idén mivel akarja meghódítani a felhasználókat: gyakorlatilag minden újítása az Android szoftverhez kapcsolódik, amely az okostelefonokon és táblagépeken kívül nemsokára az autóban és a tévében is megjelenik, de még a karóránkon is ez fut majd.

Már ráncos az Android, átszabják

A legtöbb átlagfelhasználót főként az érdekli, milyen lesz a saját telefonján vagy táblagépén futó Android. A Google arra készül, hogy alaposan átszabja a legnépszerűbb mobilszoftvert, hiszen kezelőfelülete az elmúlt évek során már kissé elöregedett, hasonlóképp az Apple iOS-éhez, amely hasonló kozmetikai újításokon esett át.

Nézze meg, milyen lesz az ősszel érkező Android L!

Az új felület az iOS 7-éhez hasonló, letisztult formákkal és az ablakok helyzetét kiemelő, a plasztikusságot fokozó árnyékokkal operál, és az ősszel érkező (de a fejlesztők számára már a napokban elérhetővé váló), Android L nevű verzióban fog debütálni. Az új, Material Design névre keresztelt felületet úgy dolgozzák ki, hogy egy fizikailag is létező anyaghoz hasonlóan viselkedjen. Ezentúl az ujjbeggyel való koppintások egy vizuális effektust is kiváltanak a képernyőn, mert így egyértelműen kivehető, hogy az érintést érzékelte a készülék. Az új dizájnelveket a Google minden termékére kiterjeszti, így a telefonok mellett a webes szolgáltatások kinézetét is ez jellemzi majd.

Nem csak a kinézete újul meg az Androidnak, a Google szerint a rendszer alapját képező motort is a kétszeresére gyorsítják, szoftveres megoldások révén sokat fog javulni az akkumulátoros üzemidő, és a rendszer takarékosabban használja fel a rendelkezésre álló memóriát is. Az új Androidba egy sor új grafikai technológia is bekerül, amelyek a korábbinál látványosabb játékok készítését teszik majd lehetővé. A Google szerint 2011 óta az Android L hozza a legtöbb újdonságot a platformra.

Milyen órád van? Android.

A Google saját statisztikái szerint egy átlagos Android-mobil tulajdonosa naponta 125-ször nézi meg a telefonját. A telefon előhúzásának jelentős részét meg lehet majd takarítani valamilyen okosórával. Ilyen eszközök eddig is voltak, csak nem voltak elég jók, de a keresőcég most saját Android-szoftvert fejleszt rájuk Android Wear néven: ezt használja a nemsokára megjelenő LG G Watch és a színpadon is bemutatott, de csak nyár végén érkező, kerek képernyős Moto 360 is.

Az idén már a karórán is Android fut majd Forrás: AFP/Stephen Lam

A bemutatón kiderült, hogy az LG óráját egész napon át aktív – négyszögletes – képernyővel tervezik, ami mindig praktikus információkat jelenít meg. Mivel a telefonnal kommunikál, az óra mindig tudja, mikor vagyunk otthon vagy az irodában, és mikor az utcán. A felületen kártyaszerűen lehet lapozgatni, de az óra a Google Glass szemüveghez hasonlóan hangparancsokat is tud értelmezni, például meg lehet kérdezni tőle egy adott sajtféle jellemzőit, vagy emlékezetőket is lehet diktálni neki – derült ki a bemutatón. Ráadásul az androidos óra egyben azonosítja is a tulajdonosát: ha a telefon érzékeli a közelségét, például nem kéri a képernyőt zároló kód begépelését sem. Az Apple-höz hasonlóan a Google is nagy jövőt lát a fitnesz- és egészségügyi szenzorokban, az új Android ezeket egy egységes, Health Kit nevű platformmal fogja támogatni.

Tényleg okosak lesznek a tévék

Az okostévé már évek óta nem luxuscikk, már az olcsóbb lapostévéket is felszerelik egyszerűbb appok futtatására alkalmas funkciókkal. Mindegyik gyártó más megoldást használ, és igazából egyik sem tűnt jónak. Ezen akar változtatni a cég, amely az elhangzottak alapján mostantól ugyanolyan fontos platformként kezeli a tévéket, mint a telefonokat és a táblagépeket.

Dave Burke, az Android-részleg egyik vezetője okosórával távirányít egy okostévét Forrás: AFP/Stephen Lam

Ennek keretében készül az Android TV, ami egy okostelevíziókra szánt szoftver, beszédfelismeréssel és a Playen elérhető appok futtatásának lehetőségével. A Google egyelőre a Philipsszel, a Sonyval és a Sharppal állapodott meg a nagy gyártók közül az Android TV támogatásáról. Ha valakinek nincs okostévéje, vagy más típus van, az Android TV szolgáltatásait külső egységként is megveheti majd a készülékhez.

Vezetés közben nem nyúlunk a mobilhoz

Fejlett autós üzemmód is kerül az új Android L-be: a Google nem az autók fedélzeti rendszerét akarja újratervezni, a továbbiakban is a telefonon fut majd minden funkció, ám a gyártók beépíthetik az Android Autónak nevezett mód támogatását, hogy azt a fedélzeti képernyőn, az autó műszerfalán keresztül is használni lehessen.

Így működik majd az autómód

A rendszer fejlesztésekor arra koncentráltak, hogy a telefont anélkül lehessen használni, hogy menet közben a sofőrnek életveszélyes módon nyomkodnia kellene a készüléket. A nyomkodást beszédparancsok helyettesítik – a bemutatón egy közeli múzeum nyitva tartási idejét kérdezte a géptől a sofőr –, a bejövő üzeneteket pedig felolvassa a rendszer, de külsős appok is készülhetnek a felületre. Ehhez nagyon hasonló megoldást fejleszt az Apple is CarPlay néven. A Google szerint már az idén megjelennek a szalonokban az első olyan gépkocsik, amelyek támogatni fogják az Android Autót.

Nem mindenki szereti a Google-t

A vállalat idei fejlesztői konferenciájának előadásait kétszer is bekiabáló nézők szakították félbe: egy férfi a Google felhőszolgáltatásainak bemutatója közben vádolta meg azzal a keresőcéget, hogy az totalitárius diktatúrára törekszik, és embereket gyilkoló gépeket épít.

Egy korábbi előadást egy – a TechCrunch szerint tanárként dolgozó – nő szakította félbe, aki egy "legyen lelkiismeretük, állítsák meg Jack Halprint!" feliratú pólót lógatott fel. Halprin a Google egyik vezető jogásza, aki nemrég kilakoltatott hat embert – akik közül ketten tanárként dolgoznak – egy általa megvásárolt San Franciscó-i ingatlanból. Emiatt áprilisban a jogász otthona elé is szerveztek már tüntetést.