Miért zár be az iWiW?

buli iwiw Sziget fesztivál 2007 Sziget
Vágólapra másolva!
Nem tervezi eladni közösségi oldalát az Origo Zrt. A cég komoly érdeklődők híján és adatvédelmi okokból döntött májusban az iWiW bezárása mellett.
Vágólapra másolva!

Az iWiW megvételét tervezi a DateMySchool.com működtetője, egy magyar startup cég, írta kedden az Index. Bár a cikk szerint az amerikai cég tárgyalásokat folytatott a magyar közösségi oldal tulajdonosával, az Origóval, a cég illetékes munkatársait közvetlenül nem keresték meg.

Nem voltak komoly érdeklődők

Kovács Gergely, az Origo Zrt. iWiW működtetéséért felelős igazgatója elmondta, a vállalat korábban folytatott tárgyalásokat a közösségi oldal esetleges eladásáról, ám ezek eredmény nélkül zárultak. Az iWiW megújításához szükséges befektetés nagyságát az érdeklődő társaságok többsége nem tartotta megtérülőnek. A 2002-ben indított magyar közösségi oldal fénykorában napi másfél millió aktív felhasználót szolgált ki. Rendszerének egyedisége abból adódik, hogy alapjait néhány évvel ezelőtti fénykorában az exponenciálisan növekvő felhasználószám kiszolgálása érdekében könnyen bővíthető megoldásokra kellett építeni.

E megoldások hátránya az, hogy a felhasználók csökkenő számával párhuzamosan nem lehet drasztikusan csökkenteni a rendszert kiszolgáló gépek számát. Az iWiW-et e sorok írásakor a jelenlegi – napi hetvenezer fős – látogatottság mellett is mintegy kétszázötven darab szerver szolgálja ki. Ez a nagyteljesítményű számítógépek korában már nagyon soknak számít, csak a berendezések havi áramfogyasztása mintegy 50 ezer kilowattóra. (Összehasonlításképp egy átlagos magyar háztartás egy teljes év alatt csupán közel négy és félezer kilowattórányi villamos energiát használ fel az Energiapersely fogyasztási táblázata szerint, tehát az iWiW egy kisebb településnyi energiát fogyaszt havonta.)

Nem lehet csak úgy lepasszolni az adatokat

Ráadásul a magyar és az európai uniós adatvédelmi szabályok értelmében a felhasználók kifejezett hozzájárulása nélkül az iWiW-éhez hasonlóan részletes személyes adatokat más cégnek nem is adhat át az Origo. Tehát attól senkinek nem kell félnie, hogy az oldalon lévő adatok ismeretlen kezekbe kerülnek. Ahhoz, hogy az iWiW-et a jelenlegi, szolid felhasználói bázissal rentábilisan lehessen üzemeltetni, jelentősen át kellene alakítani a rendszerét, hogy jóval egyszerűbb rendszeren is tudjon üzemelni. Ennek egyszeri befektetési költsége viszont már nem lenne kifizetődő.

A fenti technológiai korlátok, illetve a korlátozott üzleti lehetőség mellett az is bonyolítja az iWiW esetleges eladását, hogy az oldal új tulajdonosa közel ötmillió magyar állampolgár részletes személyes adataihoz jutna hozzá. Ezért döntött az Origo Zrt. a szolgáltatás bezárása mellett – mondta Kovács Gergely.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.