Bemutatta iPad-gyilkosait a Samsung

A Samsung Galaxy Tab S 10.5
Vágólapra másolva!
A Galaxy Tab S-ből kicsi és nagy verzió is készül, mindkettőt elképesztően jó minőségű képernyővel szerelik fel.
Vágólapra másolva!

A cég magyar idő szerint péntek hajnalban mutatta be új táblagépeit, amelyek a Galaxy Tab S márkanevet viselik. Az androidos készülékek egyike 8,4 colos, a másik 10,5 colos kijelzővel rendelkeznek, tehát egy kicsivel nagyobbak az iPad Mininél és az iPad Airnél.

Ilyen képernyő még nem volt táblagépben


A Samsung táblagépei az első olyan készülékek, amelyeket nem LCD, hanem Super AMOLED képernyővel szerelnek fel: ezt a fajta kijelzőt eddig csak okostelefonokban alkalmazták. Ez a képernyő leginkább az élethű színvisszaadásával - a sötét képrészletek valóban feketék - és remek kontrasztjával tűnik ki a mezőnyből. Mind a kisebb, mind a nagyobb képernyős táblagép érintőképernyőjének felbontása is kiemelkedő: 2560x1600 pixel, tehát kétszer annyi képpontot tartalmaz, mint egy full-HD-s kijelző.



Az új tabletek szupervékony, mindössze 6,6 milliméteres vastagságban készülnek, és elég könnyűek: a 8,4 colos modell háromszáz, a 10,5 colos társa nagyjából 470 grammot nyom a mérlegen. Az utóbbi készülékbe a nagyobb méret miatt egyébként nagyobb, 7900 milliamperórás akkumulátort tudnak beépíteni, a kisebbik modell 4900 milliamperórás telepet tartalmaz, ami nagyjából 11 órányi folyamatos videolejátszáshoz is elegendő energiát biztosít.

Mindkét táblagépben modern nyolcmagos vagy négymagos mobilprocesszor működik (attól függően, hogy a wifis, vagy a mobilinternetes verzióról van szó), az Android 4.4-es rendszer zökkenőmentes futtatásáról pedig 3 gigabájt memória gondoskodik. Mindkét változat 16 és 32 gigabájtos háttértárral rendelhető, de microSD-kártyával kibővítve akár 128 gigabájtnyi adatot is tárolni tudnak. A hátlapi kamera nyolc, az előlapi 2,1 megapixeles.

Ez a Samsung Galaxy Tab S 10.5-ös modellje Forrás: Samsung

Azt ígérik, jó lesz az ujjlenyomat-olvasó


Mindkét készülék a Samsung Galaxy S5-éhez hasonló beépített ujjlenyomat-olvasót tartalmaz: ezt ugyan sok kritika érte megbízhatatlansága miatt, de a cég azt ígéri, szoftveres javításokkal hatékonyabbá teszi használhatóságát. Az Apple az új iOS-ben vezeti be azt a szolgáltatást, hogy az iPhone-ra érkező hívásokat és üzeneteket a Macen vagy az iPaden is fogadni lehet. A Samsung új táblagépei is képesek hasonlókra, de csak akkor, ha a felhasználó telefonja is a gyártótól származó modell.

A Samsung új táblagépeihez egy sor ingyenes tartalmat kínál majd különböző magazinokból, könyvekből, játékokból, zenékből és filmekből, de ezek egy része csak néhány hónapra szóló lehetőség. A Galaxy Tab S tabletek júliustól lesznek elérhetők, egyelőre csak a wifis változataik amerikai árai ismertek: a kisebbik modell nettó 400 dollárba, a nagyobbik nettó 500 dollárba fog kerülni, ami 90-115 ezer forintos árat jelent. Az eddigi tapasztalatok alapján a magyar bruttó ár valószínűleg néhány tízezer forinttal magasabb lesz.

Ez pedig a 8.4 colos modell Forrás: Samsung