Kapcsolja a tévéjét focimódba!

Samsung TV foci-mód
Samsung TV foci-mód.
Vágólapra másolva!
Átverés vagy hasznos szolgáltatás az új tévék futballmód gombja? Megmutatjuk, hogyan állíthatja be optimálisan a tévéjét focimeccsekhez.
Vágólapra másolva!

Van olyan tévé, ami kifejezetten focimeccsek megjelenítésében erős? A Samsung idei okostévéinek távirányítójára egy labdás gomb is rákerült, ezzel lehet bekapcsolni a futballmód funkciót. Hasonló megoldás a Sony bizonyos készülékeiben is megtalálható.

Üdvözli a futball üzemmód!

Mi történik, ha lenyomjuk a futballgombot? A gyep hirtelen rikító zöld lesz, a pályán futkározó focisták pedig jobban kivehetővé válnak. Bár az Origónak egy drága, ívelt képernyős tévén mutatták meg a focimód működését, az az olcsóbb modelleken is hasonlóan fut.

Mérkőzés focimód nélkül Forrás: Origo

Ebben a módban bekapcsol a gyors mozgások elmosódását csökkentő - típustól függően 100-1200 hertzes - képjavító üzemmód, a kontraszt és a színek pedig élénkre váltanak. Bár természetellenesen zöld lesz a pálya gyepe, kétségkívül jobban látszanak a játékosok (bár biztosan lesz néző, akit az égetően élénk színek inkább zavarnak). Ilyenkor a hangzás is változik, a beépített hangszórók virtuális térhatásra váltanak, és a tévét vezérlő elektronika a középső és magas hangtartományt is kiemeli, hogy jobban lehessen érteni a kommentátort, valamint hallani a szurkolókat.

Mérkőzés bekapcsolt focimóddal: a látványért feláldozzuk a valódi színeket Forrás: Origo

Ezenkívül néhány egyedi menü is megjelenik a képernyőn: az egyikkel a kimerevített adásba lehet belezoomolni - ez például a leshelyzetek ellenőrzésekor jó, a másikkal felvételt lehet elindítani. A Samsung idei okostévéi nemcsak antennáról, de a megfelelő HDMI-n csatlakoztatott beltéri egységről érkező adást is rögzíteni tudják, ha rájuk dugnak egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt.

A tévé megjegyzi, mikor volt akció

A focimód bekapcsolása esetén ráadásul a tévé megjelöl minden olyan pontot a felvételen, ahol akár a kommentátor szövege, vagy a szurkolók üvöltözésének hangereje hirtelen emelkedett - hiszen ez általában gólt, vagy legalább egy izgalmas helyzetet jelöl. A jelölések révén ezeket könnyű visszakeresni. A felvételeket a Samsung tévéje csak saját maga által formázott meghajtóra engedi felvenni, ami azt jelenti, hogy a felvett meccseket csak ugyanazon a készüléken lehet újranézni, az ismerősöknek nem lehet átküldeni a fájlokat. Hasonló szolgáltatás más gyártók, például az LG idei tévéinek többségében is megtalálható.

A Facebook ilyen kicsiben elég suta, de a meccs közben jól jöhet a Twitter Forrás: Origo

A focimódba való belépés után a Facebook és a Twitter is elérhető, az utóbbi a drukkereknek praktikusabb, mert például a #WC2014 hashtag (címke) alapján is tudja listázni a legfrissebb twitteres bejegyzéseket a mérkőzésekről. Lehet meccsnézés közben közvetlenül a tévéről a közösségi oldalakon kommentálni a történéseket, de ehhez nem árt egy gyári Bluetooth-billentyűzet. A mai drágább okostévék arra is képesek, hogy egy app feltelepítése után wifin keresztül akár a konyhába vagy a vécébe is közvetítsék az élő műsort.

Ha új tévét szeretne a vébére, a sporthoz a plazmatévé a legjobb, ám annak az a hátránya, hogy világos lakásban nem látható jól és tükröződik - ráadásul egyre inkább kiszorul, alig van választéka. Egy új OLED-tévé is ideális a feladatra, de egymillió forint körüli ára miatt még kevesen fogják választani. A legtöbben így valószínűleg LCD-tévét vesznek.

És ha már van tévém?

Mint látható, a focimód nem átverés, hanem viszonylag egyszerű megoldásokon alapuló kényelmi funkció. Ez azt is jelenti, hogy nem szükséges új tévét vásárolni a focimeccsek jobb élvezhetőségéhez. Ha külön focimód nincs is, sok korábbi tévén van sport üzemmód, amely tipikusan a gyors mozgásokat javító algoritmusokat aktiválja.

A több száz hertzes képjavító funkciókat sokan kapcsolják ki, mert ezek elveszik a filmek mozis jellegét, mivel a mozgás folyamatosságának fokozása érdekében extra képkockákat generálnak a meglévők közé. Viszont a tévében közvetített focimeccsek alatt ezeket kifejezetten ajánlott bekapcsolni, hogy a cselek és passzok élesen kivehetők legyenek. Az LG-nél is ezen funkciók bekapcsolását ajánlották figyelmünkbe a sportközvetítések élvezetének fokozásához.

Balra lent van a távirányító focimódjának gombja Forrás: Origo

Ha nincs ilyen képjavító funkció a tévében, a kontraszttal, a fényerővel és a színekkel lehet játszani, bár általában “élénk” néven elérhető olyan alapbeállítás, amely fokozza a színek intenzitását. Így ugyan minden természetességét elveszti a lejátszott anyag - mozifilmeket és természetfilmet se így nézzünk -, de jobban láthatók a sportolók.

Ha valakinek nincs HD-csatornákat tartalmazó tévé-előfizetése, a focivébé idejére érdemes lehet beszereznie egy földi sugárzású digitális tévéadások vételére alkalmas antennát, az M1-en ugyanis nagyfelbontásban közvetítik a mérkőzéseket, a közszolgálati adó pedig a MinDig TV-n ingyen fogható. Ez persze csak akkor praktikus választás, ha otthonunkban van beltéri lefedettség, amiről innen tájékozódhatunk.

Meccs alatt marad a telefon

Csak egy tévé van otthon, de nem akar az egész család meccset nézni? Okosmobillal és tablettel is kiváltható a nagy képernyő.

A telekomos ügyfelek a TVGO app segítségével férhetnek hozzá az általuk előfizetett csatornák műsorához, de a közszolgálati adók műsorát a MinDig TV applikációjával is el lehet érni (itt az iOS-es változat). A világbajnokság mérkőzéseit elvileg a Telesport.hu oldalon keresztül számítógépről is nézni lehet, bár a csütörtöki nyitómeccs alatt az oldal szinte a használhatatlanságig lelassult. A meccsek statisztikáinak és egyéb fontos kiegészítő információinak eléréséhez az Origo saját Foci-vb applikációját ajánljuk, ezt innen lehet letölteni Androidra, innen pedig iOS-re.