Vágólapra másolva!
Tudományos számítások helyett Bitcoin generálására használta hozzáférését egy amerikai kutató.
Vágólapra másolva!

A Bitcoin Magazine cikke szerint az amerikai National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alap, NSF) egyik kutatója nem rendeltetésének megfelelően használta a kormányzati ügynökség egyik szuperszámítógépét.

Az NSF egyik kutatójáról ugyanis kiderült, hogy tudományos célú számítások vagy szimulációk futtatása helyett a rendelkezésére álló gépkapacitást Bitcoin bányászására használta fel. A Bitcoin egy anonim fizetésre is alkalmas, államoktól is független digitális fizetőeszköz, amelynek értékét egy olyan számítógépes hálózat adja, amelyhez bárki csatlakozhat.

Ha meg lehetne fogni, ilyen is lehetne a bitcoin Forrás: AFP/Getty Images/George Frey

Ekkor lehetséges pénzt bányászni, amely valójában azt jelenti, hogy a gép számára kiosztott számításokat hajt végre, egy egység internetpénzt pedig mindig az a komputer kap, amelyik a leghamarabb végzi el azt. Ilyen bányászatra használták a kutatási ügynökség nagy értékű szuperszámítógépét is. A Bitcoin Magazine szerint a kutató 150 ezer dollár, vagyis több mint 33 millió forintot érő gépidőt használt fel mindössze 8-10 ezer dollár, vagyis nagyjából kétmillió forintot érő internetpénz előállításához. A kutató egyébként azzal érvelt, hogy valójában teszteket hajtott végre a szuperszámítógépen, de a használat feltételeinek megsértése miatt felfüggesztetteék a hozzáférését.

Ez egyébként nem az első eset, néhány hónappal korábban a Harvard Egyetem, illetve a London Imperial College kutatói bányásztak kutatásra szánt számítógépen egy hasonló internetpénzt, Dogecoint.