Piros csík jelzi, ha lustán telik a napja

Samsung Gear Fit fitneszóra lépésszámláló
Samsung Gear Fit fitneszóra.
Vágólapra másolva!
Szeretne egészséges maradni? Tegyen meg legalább napi tízezer lépést! Kipróbáltuk az olcsó lépésszámlálót, a tespedő embert zaklató célkütyüt és a legújabb okosórát is.
Vágólapra másolva!

Miért pont épp tízezret kell lépni naponta az egészség érdekében? Ez az érték nem csak a legtöbb fitneszkütyü leírásában, hanem internetes szakcikkekben is gyakran felmerül. A LiveScience tudományos hírportál szerint az ajánlás egészen a hatvanas évekig vezethető vissza, amikor egy lépésszámlálókat gyártó japán cég hirdetéseiben szerepelt. Egy átlagember lépéshossza 70 centiméter, eszerint tehát naponta hét kilométert kellene gyalogolnunk, ha egészségesek akarunk maradni.

A portál vizsgálatai szerint e határérték mögött nincs semmilyen tudományos háttér, ám az tény, hogy a rendszeres mozgás elhanyagolása fokozza az elhízás, a szívbetegségek, sőt az Alzheimer-kór, a csontritkulás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a depresszió kialakulásának valószínűségét is. Tehát lehet, hogy nem pontosan napi tízezret, de nagyjából ilyen nagyságrendű mozgást érdemes mindenkinek beiktatnia az életébe. Ennek méréséhez pedig egy lépésszámláló a legpraktikusabb.

Lépést számol a telefonja is

Egyértelmű, hogy érdemes minél többet mozogni, de tesztelőnk a saját bőrén tapasztalta, hogy mennyire könnyű eltunyulni: az esős, hideg hetek alatt többször is sikerült a mozgásszegény életmódba eső minimális lépéseket produkálni.

Ilyen grafikonokat készít az androidos Pedometer app az okosmobilján Forrás: Origo

Manapság egy teljesen átlagos okostelefonban is vannak olyan szenzorok, amelyek alkalmasak lépésszámlálásra - ezek eredetileg a képernyő megfelelő irányba való fordításához kerültek a készülékekbe. A “pedometer” kifejezést begépelve egy sor ingyenes app is a rendelkezésre áll, tesztelőnk az Android piacteréről válogatott.

Tapasztalataink szerint egy okostelefonnal precízen le lehet mérni a lépések számát, ha például arra vagyunk kíváncsiak, mennyivel mozgunk többet, ha egy-két buszmegállóval korábban szállunk le a cél előtt. Arra azonban próbánk során egyik app sem volt tökéletesen alkalmas, hogy a teljes napi mozgásszámot kövessük vele, mert a telefon nyomkodása önmagában is valótlan értékekkel növelte a lépések számát, folyamatosan ki és bekapcsolni pedig macerás (bár megoldható).

Egy kulcstartó számolja, mennyit lép

Ha van kütyü, amiért a Másfélmillió lépés Magyarországon című legendás tévéműsor készítői összetették volna a két kezüket, az a kulcstartó méretű, digitális lépésszámláló: nekik ugyanis még egy biciklikerékre szerelt mérőt kellett végigtolniuk az egész országon.

Egy mai lépésmérő készüléket kétezertől ötvenezer forintos áron lehet megvenni. A teszthez egy Silva márkájú, régebbi alapmodellt használtunk. Ezt az eszközt nyakba vagy övre akasztva lehet használni, így a telefonálás vagy mosogatás nem generál fals lépéseket. Az általunk használt típust nem lehetett kikapcsolni a gombelem behelyezése után, ami azért nem jó, mert például az autó rázkódása is beletáplál néhány extra lépést: Budapest egyik végéből a másikba utazva nagyjából hatvanat.

Ilyen egy olcsó, alapkivitelű lépésszámláló Forrás: Origo

A legolcsóbb lépésszámlálók semmi mást nem kínálnak azon kívül, hogy kijelzik, aznap hány lépésünket érzékelték. Nem generálnak statisztikát, nem csatlakoznak okostelefonhoz, legfeljebb kézzel lehet leírni a rajtuk szereplő értékeket. De már ez is alkalmas arra, hogy mozgásra motiválja az embert: amikor tesztelőnk látta, hogy aznap a számok szerint lusta volt, a kütyü aktív mozgásra sarkallta: például nem a fotelben gubbasztva telefonált, hanem mászkált a lakásban, vagy lift helyett a lépcsőt választotta. Egy kiadós takarítás során így ezer-kétezer lépéssel is gyarapíthatjuk az aznapi penzumot.

Lusta? Ez a kütyü mindig zaklatni fogja

Ennél többet tud, de drágább is a Garmin Vívofit nevű fitneszpántja, amelyet 37 ezer forintért lehet megvenni egyszerű fekete vagy szürke kivitel mellett vidámabb - zöld, lila, piros - színekben is. A pánt vízálló, mivel arra tervezték, hogy zuhanyozhat is vele a tulajdonosa.

A piros csík jelzi a lustaságot a Garmin Vívofiten Forrás: Garmin

Az okosórákkal ellentétben tölteni nem szükséges a Vívofitet, mert a benne lévő gombelemek egy éven át ellátják energiával - állítja a gyártó (két hét alatt ezt a képességet nem tudtuk tesztelni). A kütyünek a kvarcórákhoz hasonló kijelzője van, ami inverz kivitelű, tehát fekete háttér előtt jelennek meg rajta a fehér számok. A kijelzőn a megtett lépések száma látható, ezt a pánton lévő egyetlen gomb lenyomásával át lehet kapcsolni a pontos időre. Ez az eszköz sokkal kevesebb fals lépést regisztrált, ám ezeket is leginkább az autó rázkódása váltja ki: egy hosszabb, városon belüli út azonban csak 10-15 plusz lépést táplál be, ami elhanyagolható. A pánt szoftvere egyébként okos, nem fixen tízezer lépés megtételét követeli, hanem fokozatosan emeli a napi szinten teljesítendő limitet.

Ha túl sokat ücsörgünk egyhelyben, a Vívofit kijelzőjén elkezd felfelé kúszni egy piros csík, ami csak akkor tűnik el, ha mászkálunk egy kiadósat: ehhez nagyjából elegendő, ha az ötödikről lemegyünk a földszintre a lépcsőn. A Garmin kütyüje csak a lépéseket hajlandó mozgásnak érzékelni, tehát hiába kezdünk mondjuk kondizni benne, az nem növeli a lépések számát. Ezt némileg kárpótolja, hogy a gyártó professzionális, mellkasra szíjazható szívritmusmérője által rögzített adatokat is tudja rögzíteni (ez egyébként 12-13 ezer forintba kerül külön).

Ilyen színekben lehet megvenni Forrás: Garmin


A kütyüt éjszakára alvó módba lehet kapcsolni a gomb lenyomásával, ekkor az alvással eltöltött időről készít statisztikát. A benne lévő adatokat a dobozában lévő Bluetooth-adón keresztül számítógépre lehet továbbítani, de okostelefonnal is szinkronizálható - ez utóbbival androidos telefonon egy kicsit szenvedni kellett, mire hajlandó volt a két eszköz egymással kommunikálni. A pánt által rögzített adatokat az app és a program a Garminnál regisztrálható fiókba is feltölti, készít róla grafikonokat is, amiből például az alvási szokások is kiderülnek: a hasonló kütyüvel rendelkező ismerősökkel a felületen versenyezni is lehet. Ami fontos: a Vívofit alapvetően lépések számlálására való, futóknak inkább futás mérésére optimalizált, GPS-es karórát érdemes venniük.

Egy okosóra is figyel a fittségére

Bár nem annak hívják, a Samsung Gear Fit tulajdonképpen egy vízálló okosóra, amelyet fitneszfunkciókkal - így lépésszámlálóval is - felszereltek. Ennek megfelelően drágább az előző kütyüknél, hatvan-hetvenezer forintba kerül, ráadásul hivatalosan csak a Samsung bizonyos okostelefonjaival használható.

Ennek a készüléknek hosszúkás és hajlított kivitelű, színes AMOLED érintőkijelzője van, amelyen keresztül például a bejövő üzeneteket is meg lehet nézni. A kijelzőt álló és fekvő módba is lehet kapcsolni, és ujjal lehet lapozgatni rajta. A korábbi okosórákhoz képest meglepően jó az üzemidő folyamatosan aktív Bluetooth mellett is: két-három naponta elég tölteni, bár ehhez egy könnyen elveszíthető, apró töltőpöcökre is szükség van, az órán magán ugyanis nincs microUSB-csatlakozó.

A Samsung Gear Fit a töltőegységével Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A menüből bekapcsolható lépésszámláló ezen a készüléken is tízezer lépés megtételét tűzi ki minden napra, testreszabott ajánlatokat nem kínál. A mért adatokat a telefonon lévő appból lehet visszanézni. Alvásmonitorozásra ez a kütyü is alkalmas, bár elég zavaró, hogy egy nagyobb kézmozdulatra az éjjeli sötétben is bekapcsol a színes kijelző, fénnyel borítva el a fél szobát. A kütyü extrája a hátlapba integrált pulzusmérő, ami gyakorlatilag egy digitális kamera egy LED-es villanóval: ilyen van a Galaxy S5-ben is, ezért a hibáit is örökölte.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A kamera az átvilágított bőrben lévő hajszálerekben monitorozza a vér pumpálását, ez alapján számolja ki a pulzust. Emiatt csak akkor működik jól, ha a viselője leül, és nyugalomban tartja a kezét, tehát a mellkaspánttal szemben futás közben nem használható. Ha okostelefonhoz is kapcsolódik, a Garmin pántjával ellentétben a Gear Fit átkapcsolható futó vagy bicikliző módba is, hiszen a telefon GPS-ét tudja használni az útvonal meghatározására.