Ez a lapka hozza el álmai laptopját

Vágólapra másolva!
Hatalmas felbontás, pengevékony, ventilátorok nélküli kivitelű noteszgépek készülhetnek az Intel új chipjével.
Vágólapra másolva!

A tajvani Computex kiállításon mutatta be az Intel új Core M nevű, laptopokba szánt processzorát, amelynek legfontosabb érdekessége, hogy külön ventilátoros hűtés nélkül működik. Ezt a lapkát kifejezetten olyan hibrid laptopokba szánja a cég, amelyek billentyűzete lecsatolható, a készülék pedig táblagépként is működik.

Az Intel már be is mutatta az első ilyen készülék prototípusát, egy 12,5 colos kijelzővel szerelt, Windows 8-at futtató, érintőképernyős laptopot, ami csupán 7,2 milliméter vastag billentyűzet nélkül), és 670 grammot nyom a mérlegen. Létezik belőle egy másik változat, ami csak 10 colos, 550 grammos, és 6,8 milliméter vastag. Mivel a lapka nem melegszik már úgy, mint a hagyományos laptopprocesszorok, nem kell ventilátorral felszerelni, ami teljesen halk működést, és hosszabb üzemidőt biztosít.

Ennél kevesebbet fogyasztó processzort még sosem gyártott az Intel, amely jelenleg lemaradásban van a mobil eszközökbe szánt gépekbe szánt lapkák piacán. A prototípus aptop 2560x1440 pixel felbontású, szuper minőségű képernyővel van felszerelve, és egy olyan asztali dokkolója is van, ami extra hűtést biztosít a táblagép nagy teljesítményű módba kapcsolva az íróasztalon.

A cég szerint ez az első olyan lapka, amely a laptopok nagy teljesítményét ötvözi a tabletek kompakt kivitelével. A ventilátor elhagyásával sokkal vékonyabb laptopokat lehet fejleszteni, mert a mostani gépekben csak komplikált kialakítású hűtéssel lehetett a normális üzemi hőmérsékleten tartani a laptopokat.