Rengetegen kérik a Google-t felejtésre

A Google felejtéskérő űrlapja Google keresés felejtéshez való jog internet
A Google 2014. május 30-án tette elérhetővé Magyarországon azt az űrlapot, mellyel a keresési eredmények közül az elavult, már nem releváns információkra mutató hivatkozások törlését lehet kérni az európai adatvédelmi szabályozásnak megfelelően.
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt tizenkétezer eltávolítási kérelmet kapott a keresőcég Európából.
Vágólapra másolva!

Péntek óta a Google lehetővé teszi az európai felhasználók számára, hogy ezen a linken személyükhöz kapcsolódó irreleváns, elavult adatok eltávolítását kérjék a cégtől. A cég szóvivőjének szombati bejelentése szerint az űrlap publikálásának első napja alatt összesen 12 ezer kérelmet adtak le az európai országokból, a legtöbb beadvány estefelé érkezett, ekkor percenként húsz kérést adtak le a felületen - írja a Reuters.

Pénteki cikkünkből részletesen is megismerheti, miként és milyen esetekben lehet a Google-t arra kérni, hogy a keresőjéből távolítson el egy adott személlyel kapcsolatos adatokat. Az Origónak nyilatkozó szakértő szerint az új rendszer ahhoz hasonlü, mint amikor valaki egy bűncselekmény elkövetéséért rá kirótt büntetést teljesíti, majd törvénytisztelő viselkedés esetében évekkel később akár erkölcsi bizonyítványt is kaphat.

Ezen a linken kérheti adatai törlését a Google kereső találati adatbázisából Fotó: Magócsi Márton - Origo



A Google azonban attól tart, hogy a mesterséges felejtést sokan az internet cenzúrázására fogják felhasználni. A cég azért vezette be az űrlapot, mert az Európai Unió jelenleg készülő egységes adatvédelmi szabályzata már részletesen tartalmazni fogja a felejtéshez való jogot. Ez azonban nem vonatkozik közfeladatot ellátó személyekre (tehát politikusokra sem), a velük kapcsolatos cikkeket és bejegyzéseket nem fogja törölni a cég. A Google azonban jelenleg nagyon nehéz helyzetben van, mert az uniós szabályozás még nem készült el, tehát a vállalat nem kap egyértelmű előírásokat ahhoz, hogy mit kell törölnie, és mit nem.

A Reuters szerint a felejtés jogának alkalmazásának lehetőségéről a jövő héten az uniós tagállamok adatvédelmi biztosai kétnapos vitát tartanak, bár valószínűleg túl sok konkrét segítséget ez sem ad majd a keresőcégnek, legfeljebb némi iránymutatással segíthet. Az uniós szabályozó szervek egységes szabályokat akarnak alkamazni minden internetes keresőre a Google-on kívül is.