Ezek a repülők zúgtak a belvárosban

a nagy futam wizzair
Vágólapra másolva!
Műrepülő az Erzsébet-hídon, utasszállító a Duna felett és különleges veterán harci gépek szálltak Budapest egén május elsején.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években már több alkalommal is látványos légi bemutatóknak adott színhelyt a Duna feletti légtér belvárosi szakasza.

Besenyei Péter felszállása az Erzsébet hídról Forrás: Temesvári Péter

A Nagy Futam II. nevű rendezvény részeként Besenyei Péter többszörös műrepülő bajnok az Erzsébet hídról szállt fel Extra 300S típusú műrepülő gépével, majd a híd alatt is átrepült.

Ritkán látni utasszállító gépet a Szabadság híd felett Forrás: Temesvári Péter

A Wizzair légitársaság egy Airbus A320-as utasszállító gépével többször áthúzott a Duna felett. A korábbi légibemutatókon a már megszűnt Malév gépei is végrehajtottak hasonló manővert Budapest légterében.
Idén az utolsó mohikán, az egykori nemzeti légitársaság színeit viselő oldtimer Liszunov Li-2-es idézte a múltat: a gép a Malév korabeli festését viselte.

A Lánchíd felé távozott az Airbus Forrás: Temesvári Péter

A magyar Goldtimer Alapítvány által felújított és üzemeltetett szovjet gyártmányú Li-2-es volt a második világháborút követően megalakult MASZOVLET, majd pedig Malév első klasszikus értelemben vett utasszállító gépe.

A restaurált Li-2-es gép a Malév korabeli festését viseli Forrás: Temesvári Péter


A sors furcsa fintora, hogy az amerikai DC-3-as némileg módosított klónjának tekinthető légcsavaros típus egyúttal az utolsó repülőképes légi jármű, amely a megszűnt magyar légitársaság színeit viseli.

A két világháborús harci gép sem megszokott látvány a belvárosban. Harmadik társuk (jobbra) egy modern gyakorlógép Forrás: Temesvári Péter



A Red Bull cég flottájából ezúttal is több típus képviselte magát. A csillogó, fémtiszta B-25 Mitchell könnyűbombázó, és az amerikai haditengerészet jelzéseit viselő F-4U Corsair vadász klasszikus, második világháborús harci gépek, a saját kategóriájukban kimagasló teljesítményt nyújtó konstrukciók. Az alkalmi kötelék harmadik gépe egy Alpha Jet egy sugárhajtóműves oktató és gyakorlógép, melyet számos légierő még napjainkban is aktívan használ.

A Red Bull AH-1-es Cobra helikoptere már több alkalommal is tartott bemutatót hazánkban. A vietnami háborúban is használt típus igazi túlélő, modern változatai napjainkban is szolgálatot teljesítenek az amerikai és az izraeli fegyveres erők kötelékében, sőt a Távol-Keleten is.

A Bo-105-ös helikopter Forrás: Temesvári Péter


Az ugyancsak katonai karriert is magának tudható, rendkívül mozgékony Bo-105-ös szintén elmaradhatatlan kelléke a Red Bull légi bemutatóinak, főleg, hogy ebből a a gépből készítik a szervezők a légi felvételeket.

A Heliforce helikoptere csak a látvány kedvéért okádta a füstöt Forrás: Temesvári Péter


Idén a Heliforce nevű magyar cég Mi-2-es helikoptere is bemutatta látványos produkcióját: közvetlenül a víz felett repült, látványként füstöt eregetve. Ez a típus is igazi mindenesnek számít, a katonai verziók mellett mentő- és rendőrségi változata egyaránt széleskörűen használt, hazánkban is évtizedekig meghatározó volt.

Kialakítása miatt különleges a Red Bull Cessnája Forrás: Temesvári Péter


A május elsejei légibemutató legérdekesebb repülőgépe a Cessna C337-es volt. Ez a gép az orrán található húzó-, és egy, a kabin mögött elhelyezkedő toló légcsavarral is fel van felszerelve. Az 1969-ben gyártott kéttörzsű masina különleges kialakításának köszönhetően igen dinamikus repülésre képes, így sokoldalúan használható.