Már nem elég menő az iPhone

lenovo s860
Vágólapra másolva!
Hiába adnak el több mobilt, csökkent az Apple és a Samsung piaci részesedése. Feljövőben viszont a Lenovo és a Huawei.
Vágólapra másolva!

A Strategy Analytics elemzőcég tanulmánya szerint az idei év első három hónapjában 33 százalékkal több – összesen 285 millió darab – okostelefont adtak el a gyártók az előző év azonos időszakához képest. Ehhez képest a piac két vezetője, az Apple és a Samsung piaci részesedése csökkent az első negyedévben.

Az Apple a tavalyi év első negyedében még 17 százalékos részesedéssel bírt, ez mostanra 15 százalékra csökkent, a Samsung 32 százaléka pedig 31 százalékra esett vissza. Az Apple az idei év első három hónapjában összesen 43,7 millió darab iPhone-t adott el, a Samsung pedig 89 millió androidos készüléket. A Strategy Analytics szerint bár a Samsung és az Apple együttesen még mindig a piac csaknem felét (46 százalékát) birtokolja, az egyre jobb készülékekkel előrukkoló másodvonalbeli cégek – például a kínai Lenovo és a Huawei cégek – egyre komolyabb konkurenciát jelentenek számukra. Ez a két cég együtt már tíz százalékos részesedéssel bír, együttesen ugyanis a harmadik legjelentősebb okosmobilgyártónak számítanak.

A Lenovo egyik új mobilja, az S860 Forrás: Lenovo


Mindkét cég több mint 13 millió készüléket értékesített az első negyedévben. Európában eddig csak a Huawei készülékei voltak kaphatók, de az idén már a Lenovo is megkezdte a kínai piacon kívülre való terjeszkedést, ráadásul ez a cég készül megvenni a Google-tól a Motorola mobilgyártó részlegét is.
A Digital Trends hírportál szerint az idén áttörésre lehet számítani az okostelefonok piacának eddig marginális szereplőjének számító LG-től is, amely az első negyedévben több mint 12 millió darab okostelefont adott el, tehát szorosan a kínai konkurencia nyomában van.

Az elemzők szerint az Apple számára komoly probléma, hogy gyakorlatilag nincs jelen az alsóbb termékkategóriában, a tavaly olcsóként bejelentett iPhone 5C készüléke is drágább a legtöbb, akár nagyobb tudású androidos készüléknél is.