Olyan lett a Firefox, mint a Chrome

Firefox 29, az új verziójú browser nagyon hasonlít a Chrome-ra, Mozilla Firefox
Vágólapra másolva!
Hosszú évek óta először tartalmaz rengeteg újdonságot a Firefox. Elég jó lett, viszont már alig lehet megkülönböztetni a Google böngészőjétől.
Vágólapra másolva!

Legutóbb 2011 tavaszán rukkolt elő olyan sok újdonsággal a Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla, mint amelyet a kedd délután megjelenő 29-es kiadásba beépített. Azért a nagy verziószám-ugrás, mert időközben megváltoztatták a szoftver számozási rendszerét, amely már kisebb újítások elvégzése után is nagyobb sorszámot kap - ahogy a Google Chrome is. Az összehasonlíthatóság nem véletlenül fontos, napjainkban ez a két legnépszerűbb böngésző a számítógépeken, sokkal többen használják őket az Internet Explorernél.

Új fülek, új gombok


A Firefox 29-as verziójára reggel óta bármelyik korábbi verzióról frissíteni lehetett a Névjegy menüpontból: az új kiadás telepítése után teljesen új kinézettel fogadja használóját a böngésző. Eltűnt az éveken át a bal felső sarokban lévő, narancssárga Firefox-gomb, amely a legfontosabb beállításokat tartalmazza. Ezek a funkciók a Chrome-éhoz hasonló, három vízszintes csíkból álló gomb alá kerültek, amely a jobb felső sarokba helyeztek át.

A remek ikonos menüfelület Forrás: Origo

Ezzel a módosítással a Firefox és a Chrome kinézete majdnem teljesen azonos lett. A hasonlóságot az is erősíti, hogy a megnyitott böngészőlapok füleinek eddig négyszögletes széleit is lekerekítették a Mozilla fejlesztői. Sajnos alapesetben még mindig csak az aktív böngészőlapon található bezárógomb, ezért ha több lapot szeretnénk bezárni, egy kattintással előbb fókuszba kell hozni őket. Szerencsére a hiányosság egy bővítménnyel orvosolható.

Sokkal jobb lett használni

A vizuális átalakítás szerencsére nem csak cicoma, hanem ténylegesen használhatóbbá teszi a böngészőt. Az új menügombról a Chrome-énál sokkal praktikusabb felület nyílik elő, amely apró ikonokat tartalmaz: ezek sokkal jobban elkülönülnek a szöveges menüpontoknál, ezért egyszerűsítik a kezelést.Például külön ikonja van két gyakran használt funkciónak, a szövegek kimásolásának és beillesztésének, illetve kényelmesen klikkelhető, nagy gombokat kapott az oldal nagyítása és kicsinyítése is. Egy ikonnal közvetlenül el lehet érni a böngésző kiterjesztéseit is, amelyért a Chrome esetében több szint mélyre kell vándorolni a menükben.

Felül az új Firefox, alul a legfrissebb Chrome. Alig lehet megkülönböztetni őket Forrás: Origo



Az új Firefoxba egy Testreszabás gomb is bekerült, amelyre kattintva szabadon átrendezhetjük a címsorban lévő ikonokat. Levehetjük, amire nincs szükség - például a külön keresőmezőt -, és a gombok sorrendje is szabadon változtatható. Sajnos a bővítmények közül nem mindegyik, de még elég sok igényli telepítése után böngésző újraindítását Firefox újraindítását. A Chrome esetében erre már rég nincs szükség.

Már a Firefox is elmenti a beállításokat

Korábban is képes volt hasonlóra, de az új verzióban jelentősen leegyszerűsödött a Firefox beállításait, kiegészítőit és jelszavait szinkronizáló funkció. Ez azért hasznos, mert egy új számítógépen, vagy a meglévő rendszer újratelepítése esetén a helyreállítható a megszokott környezet. A Chrome hasonló funkciójához hasonlóhoz mostantól a Firefox esetében is meg kell adni ehhez egy e-mail címet a regisztrációhoz.

Végre szabadon átrendezhető a címsor Forrás: Origo



Eddig erre külön legenerálható kulcsok voltak, azokat használata azonban a legtöbb ember számára nehézkes volt, ezért valószínűleg körükben az új rendszer nagyobb sikert arat majd. A szinkronizálás emellett azt is lehetővé teszi, hogy a PC-n megszakított böngészést a Firefox táblagépes, mobilos változatán is folytatni lehessen.