Drónnal mutatta be a szupergyors mobilnetet a Telekom

Magyar Telekom 4G bemutató
Vágólapra másolva!
Az LTE Advanced nevű mobiltechnológia már olyan sebességre képes, mint a legjobb vezetékes internet. Gond nélkül nézhetünk filmeket, és videohívásokat bonyolíthatunk majd a mobilunkon. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom hétfő délelőtt Krisztina körúti székházában mutatta be a 4G-s mobilinternet még gyorsabb, LTE Advanced nevű változatát az Ericsson céggel közösen. Az új technológia jelenleg akár 250 megabit/szekundumos adatátvitelt is lehetővé tesz, ami napjainkban a leggyorsabb otthoni, vezetékes kapcsolatnak felel meg.

A Teleom hétfőn mutatta be a jövő szupergyors mobilnet-technológiáját Forrás: Magyar Telekom

További fejlesztésekkel később akár 3 gigabitesre is bővülhet a mobilinternetes technológia adatátviteli sebessége. Ilyen sebességű internet még világszerte is csak nagyon kevés ember számára érhető el. A nagy sebességet több különböző rádiófrekvencia egyidejű használatával érik el: működtetéséhez tehát kellő mennyiségű szabad frekvenciát is biztosítani kell. A rádiófrekvenciák használati jogosultságért a mobilcégek világszerte sokmilliárd forintnak megfelelő összeget fizetnek.

A nagy méretű adatcsomagok letöltését teszthálózatán a cég úgy demonstrálta, hogy egy drónnal, illetve kültéri kamerákról HD felbontású videót közvetített. Ezt követően a full-HD-nél négyszer nagyobb felbontású, két ultra-HD-s videót sugároztak valós időben. A demonstráció során a magyar Wikipédia 6 gigabájtos adatbázisát töltötték le szimultán. A közvetítés alatt folyamatosan mutatták a használt sávszélességet, amelyet 5 megabitről fokozatosan emeltek körülbelül 250 megabitig.

A Telekom négy évvel ezelőtt demonstrálta elsőként működés közben a 4G-t, a szolgáltatás azonban csak két éve érthető el a cégnél. Azt még nem tudni, hogy az LTE Advanced mikor lesz elérhető, de még a technológiát támogató telefonok sem kaphatók széles körben, így a szolgáltatás elindítása üzleti szempontból még nem indokolt. Az új 4G-s technológiával nem csak az adatátviteli sebesség, de a hálózat kiszolgálókapacitása is növelhető, ami a szolgáltatók számára kulcsfontosságú, mivel így olcsóbban lehet nagy számú felhasználót kiszolgálni.

Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója elmondta: 2013-ban összességében negyven százalékkal nőtt a mobilinternetes adatforgalom a cég ügyfeleinél. Ezalatt a cég 4G-s ügyfeleinél tízszeres növekedést regisztráltak a le- és feltöltésben.

A nagyobb sávszélesség révén például videoalapú szolgáltatások - például internetes téka, videohívás - is széles körben elterjednek majd a mobilokon. Manapság az emberek még inkább hírek olvasására, chatelésre és képek megosztására használják a mobilinternetet. A mobil eszközökön elérhető nagy sávszélesség ma még nem létező szolgáltatások kifejlesztését is lehetővé teszi. A Telekom LTE Advance-bemutatóján elhangzot, hogy az amerikai Super Bowl döntőjén a helyi mobilszolgáltatók nagyobb feltöltést (tehát az ügyfelek mobiljairól kiküldött) adatforgalmat mértek, mint letöltést. Ennek az az oka, hogy a rangos sporteseményre látogatók inkább megosztani akarták az otthon maradtakkal az élményt, nem pedig chatelni a meccsnézés helyett. Az ilyen extrém terhelésre az új 4G technológia jelenthet megoldást a jövőben.

Mattheisen szerint a fejlettebb 4G bevezetése attól is függ, hogy Magyarországon mikor és mennyiért válnak szabaddá a rádiófrekvenciák, illetve mikor válnak elérhetővé az LTE Advancedot támogató készülékek. Mindenesetre jelezte, hogy az eddigi tapasztalatok szerint minden új mobiltechnológiát hamarabb vezetnek be az elődöknél. Christopher Mattheisen szerint a felhasználók idővel megszokják, hogy egyre több adatot forgalmazhatnak a mobil eszközeikkel, ezért a 4G szolgáltatás jövőjét üzletileg biztosítottnak látja. A Telekom vezetője szerint az új technológia a hálózatok működtetését is egyszerűsíteni fogja, így a cég olcsóbban nyújhat majd nagyon gyors mobilinternetet ügyfeleinek. A Telekom jelenlegi 4G-s szolgáltatásait jelenleg több mint százezren használják.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.