Időgép került a Google Street View-ba

Google Street View időgép
Vágólapra másolva!
2007-ig lehet visszamenni az időben az utcai panorámák segítségével, Magyarországon is működik az új funkció.
Vágólapra másolva!
A Margit híd szigeti lejárója 2009-ben, 2012-ben, és 2013-ban a Google panorámáin Forrás: Origo

Új funkcióval bővült a Google Térkép számítógépek monitorára szánt webes változata. A Street View panorámaképeket megnyitva a bal felső sarokban a felhasználók időben is visszaválthatnak az adott helyszín korábbi állapotára, ha arról rendelkezésre állnak korábbi felvételek.

Bár az újítást már szerda éjjel bejelentette a cég, azt csak lépcsőzetesen vezetik be a felhasználók körében, várhatóan nem mindenkinek a monitorán egyszerre fog megjelenni az időgéphez hasonló váltás: csütörtök estére a legtöbb magyar felhasználónál már elérhetővé vált a Street View archívuma.

Hasonló szolgáltatást eddig csak a Google Földen megnyitott műholdképek esetében lehetett elérni. Bár Magyarországon csak tavaly tavasszal indult el a Street View, elég sok helyen elérhetők korábban rögzített panorámák is. Például nyomon követhető az egykori Volga-szálló lebontása, de az Origo szerkesztősége melletti parkoló kialakítása és átépítése is. Ugyanakkor például a Keleti pályaudvar melletti metróépítésről nem állnak rendelkezésre archív panorámák.

Ezen az idővonalon válthat korábbi panorámákra - ha azok elérhetők Forrás: Origo

Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a Google 2009-ben már elkezdte fotózni kamerás autóival a fővárost, de Jóri András akkori adatvédelmi biztos aggályai miatt önkéntesen leállította a fotózást, de a nyersanyagot a keresőcég ezek szerint nem semmisítette meg. Akkor a begyűjtött adatok külföldi adatkezelésével kapcsolatban merültek fel problémák, mivel abban az évben az is kiderült, hogy a vállalat autói titokban wifihálózatok adatait is rögzítették.

A japán Onagava városát felkeresve például meg lehet nézni az új felületen, hogyan épült újjá a település a 2011-es földrengés és cunami után. Egy olasz autópályán pedig annak téli és nyári állapotát lehet összehasonlítani, ha az új felület aktiválódott a Google Térképen. A Google hivatalos közleménye szerint a szolgáltatással elérhető legrégebbi felvételek 2007-ben készültek.