Kínában épül a világ leggyorsabb liftje

kínában épül a világ leggyorsabb liftje, Guangzhou Financial Center, itt épül a felhőkarcoló, ahol üzembe helyezik a liftet
--FILE--Aerial view of the Pearl River, the Guangzhou International Finance Center (IFC) and other modern buildings in Guangzhou city, south Chinas Guangdong province, 17 October 2010. Chinas Guangdong province said Monday (14 November 2011) it will sell 6.9 billion yuan (US$1.09 billion) in bonds Friday, becoming the second local authority to offer paper on its own since the central government ended a 17-year ban on direct sales last month. There will be two tranches: 3.45 billion yuan in three-year bonds and 3.45 billion yuan in five-year bonds, the provincial government said in a statement posted on the website of the Chinese government-bond clearinghouse.
Vágólapra másolva!
A japán Hitachi cég bejelentette, hogy a világ leggyorsabb személyfelvonóját szereli be egy Kantonban felépülő, 440 méter magas felhőkarcolóba.
Vágólapra másolva!

A Guangzhou CTF Financial Centert a tervek szerint 2016-ban adják át, a belsejében lévő szupergyors lift pedig 72 kilométer/órás (1200 méter/perces) sebességgel viszi majd utasait a földszintről a kilencvenötödik emeletig. Az épületben irodák, lakások és szállodai szobák is lesznek. Az összesen 95 darab liftből kettő lesz szupergyors.

Tízszer gyorsabb az ön liftjénél!

A Hitachi által fejlesztett liften 43 másodperc alatt lehet majd feljutni a legfelső szintre, ami nagyjából tízszer gyorsabb haladást jelent egy hagyományos felvonónál. Lemértük: az Origo szerkesztőségi liftjén 5 emelet megtétele 20 másodpercig tart, a kínai felhőkarcoló készülő liftje ezt a szintkülönbséget kicsivel több mint 2 másodperc alatt tenné meg. Ha az origós liftet szerelnék fel a kínai felhőkarcolóba, a nulladikról a kilencvenötödik szintre 6,3 percig tartana az út. Ez nem sokkal kevesebb, mint amennyi idő alatt egy űrhajó Föld körüli pályára áll (kb. 8 perc).

A Guangzhou CTF Financial Centre látványterve. Itt működik majd a világ leggyorsabb liftje Forrás: Hitachi

A BBC beszámolója szerint különleges megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy a lift utasai komfortosan utazhassanak: például a fülkében mesterségesen szabályozzák a légnyomást, hogy az utasok füle ne duguljon be.

A Hitachi 1968-ban már épített világrekorder sebességgel közlekedő liftet Japán első felhőkarcolójába, annak a felvonónak a sebessége azonban nem 1200, hanem csupán 300 méter volt percenként, ami a negyede a most készülő modellének.

Tajpejben már most is szuperliftezhet

E sorok írásakor a világ leggyorsabb liftjének egy tajvani felhőkarcoló, a Taipei 101 liftje számít, amely maximum 60,6 kilométer per órás (1010 méter/perces) sebességgel emelkedik. Ezt a liftet a Toshiba építette, és 37 másodperc alatt lehet feljutni vele az épület nyolcvankilencedik emeletére, ami 382 méter magasan van. Ebben a liftben is alkalmaznak légnyomásszabályzást a komfort biztosítása érdekében, de a fülkét hangszigeteléssel és rázkódáscsökkentéssel is ellátták.

Videó a Taipei 101 szuperliftjéről

A Toshiba honlapján lévő információk szerint az utasok komfortja érdekében a tajvani lift jóval lassabban (600 méter/perces sebességgel) ereszkedik, mint amilyen sebességgel felfele halad. Belsejében összesen 24 ember utazhat, 1600 kilogramm összsúllyal.

A világ legmagasabb épületében, a Burdzs Kalifában a lift 600 métert tesz meg emelkedés közben percenként - ilyen sebességű felvonók egyébként a kínai felhőkarcolóba is kerülni fognak a leendő világrekorder liftek mellett.

A legmagasabb - 309,6 méteres - nyugat-európai épületben, a londoni Shard (üvegszilánk) felhőkarcoló belsejében 360 méter per perces sebességgel közlekednek a felvonók.